Paard

Drachtigheidsbegeleiding

Mocht u een veulen willen fokken met uw merrie, dan is het uitzoeken van een geschikte hengst en contact leggen met de hengstenhouder erg belangrijk. Al geruime tijd worden de meeste merries geïnsemineerd (KI) en niet meer natuurlijk gedekt. Een goede fertiliteitsbegeleiding van een dierenarts is onontbeerlijk. Bij Dierenkliniek ‘t Leidse Land zijn we u graag van dienst.

We beschikken over echo-apparaten waarmee we uw merrie zorgvuldig kunnen onderzoeken in haar eigen stal, het meest comfortabele voor uw paard! Het grote voordeel is dat de dagelijkse routine niet verstoord hoeft te worden, hetgeen ook de vruchtbaarheid ten goede komt.

Lees verder

Hoe gaat het in zijn werk?

  • U neemt contact met ons op en vertelt ons over uw wensen.
  • Wij zullen dan een plan van aanpak en de bijbehorende kosten met u bespreken.
  • Vervolgens zal een 1ste, veelal echo-onderzoek bij uw merrie moeten plaatsenvinden. We bekijken dan waar ze zich ongeveer in de cyclus bevindt. De meeste merries worden ‘in het seizoen’ (maart/september) iedere 3 weken hengstig. Het doel is in te schatten wanneer ze hengstig wordt. Dit gebeurt aan de hand van de grootte van de follikels, het aspect van de baarmoederwand en -mond.
  • Wanneer ze hengstig is, zal na 3-5 dagen een follikel ovuleren. We streven ernaar om zo dicht mogelijk rondom dat tijdstip te insemineren. Omdat sperma voor 9.00 uur besteld moet worden, is het verstandig voor 9.00 uur ʼs ochtends de merrie te scannen wanneer we verwachten op die dag te moeten insemineren.
  • U bestelt het sperma en laat dit thuis of op onze praktijk bezorgen. Vervolgens komen we weer bij u om de merrie te insemineren.
  • Omdat sperma 48 uur voldoende bevruchtend vermogen heeft, controleren we 2 dagen na inseminatie, wederom vóór 9.00 uur ʼs ochtends, of de merrie inmiddels geovuleerd heeft. Indien dit niet het geval is, herhalen we de inseminatie.
  • Als de merrie geovuleerd heeft dan controleren we op dag 18 na inseminatie of ze drachtig is (bij een dubbele ovulatie op dag 15). Bij een positieve controle, kijken we rond dag 35 nogmaals of de vrucht ook een hartslag heeft en alles er goed uitziet.
  • Voor 1 oktober controleren we of de merrie nog steeds drachtig is, omdat er anders eventueel een zogenaamde gust-verklaring geschreven moet worden voor de hengstenhouder.

Mocht u interesse hebben in de mogelijkheden die wij u kunnen bieden op het gebied van de fertiliteitsbegeleiding van uw merrie, neemt u dan gerust contact met ons op. We zijn u graag van dienst!

Wist u dat 't Leidse Land 24/7 bereikbaar is?

Kan de zorg voor uw dier niet wachten? 071-5416945