Paard

Chippen

Chippen is verplicht voor ieder paard (ook pony en ezel). Veulens moeten gechipt worden binnen zes maanden na de geboorte.

Het paspoort dient altijd bij het paard aanwezig te zijn. Indien u met het paard de openbare weg op gaat (buitenritten, wedstrijden, naar kliniek etc.) dient u het paspoort altijd bij u te hebben. Het paspoort geldt niet als eigendomsbewijs maar uitsluitend als officieel identificatiebewijs. 

Lees verder

De chip wordt in de hals aangebracht, nadat er eerst is geschoren en ontsmet. Meestal is het niet nodig dieren hiervoor te sederen. Het is een manier van (blijvende) identificatie van het dier. Zo kan het helpen bij het opsporen van gestolen dieren en maakt het fraude moeilijker. Hiernaast kan het ook helpen bij ziektebestrijding, controle op wedstrijden enz. Daarnaast is het verplicht om alle behandelingen met medicijnen van het paard te noteren in het paspoort.

Net als bij honden en katten is elke chipnummer uniek. Ook bij paarden is een chipscanner nodig om de code af te lezen. Hier voelt het paard niks van.

Het chippen gebeurt door een van de dierenartsen en is een onderdeel van de paspoortaanvraag. Het paardenpaspoort is verplicht. Na het chippen wordt het aanvraagformulier ingevuld. Op dit formulier komen de gegevens van de eigenaar en het signalement van het paard eventueel aangevuld met stamboekgegevens. Nadat het aanvraagformulier is verwerkt en opgestuurd, duurt het meestal nog 3 of 4 weken alvorens u het paspoort krijgt toegestuurd.

Wist u dat 't Leidse Land 24/7 bereikbaar is?

Kan de zorg voor uw dier niet wachten? 071-5416945