Lees verder
De chip wordt in de hals aangebracht, nadat er eerst is geschoren en ontsmet. Meestal is het niet nodig dieren hiervoor te sederen. Het is een manier van (blijvende) identificatie van het dier. Zo kan het helpen bij het opsporen van gestolen dieren en maakt het fraude moeilijker. Hiernaast kan het ook helpen bij ziektebestrijding, controle op wedstrijden enz. Daarnaast is het verplicht om alle behandelingen met medicijnen van het paard te noteren in het paspoort.
Net als bij honden en katten is elke chipnummer uniek. Ook bij paarden is een chipscanner nodig om de code af te lezen. Hier voelt het paard niks van.
Het chippen gebeurt door een van de dierenartsen en is een onderdeel van de paspoortaanvraag. Het paardenpaspoort is verplicht. Na het chippen wordt het aanvraagformulier ingevuld. Op dit formulier komen de gegevens van de eigenaar en het signalement van het paard eventueel aangevuld met stamboekgegevens. Nadat het aanvraagformulier is verwerkt en opgestuurd, duurt het meestal nog 3 of 4 weken alvorens u het paspoort krijgt toegestuurd.