Paard

Castratie

In Nederland worden de meeste hengsten gecastreerd. Ruinen kunnen in de weide lopen bij merries en zijn veelal rustiger en beter te hanteren dan hengsten. Het is een ingreep die we veelvuldig uitvoeren.

Bij Dierenkliniek ’t Leidse Land verrichten we de castratie altijd op de locatie waar het paard is gehuisvest. U kunt kiezen uit de staande en de liggende castratie. Graag begeleiden we u bij de keuze die u maakt.

Lees verder

Het verschil tussen een liggende en een staande castratie is feitelijk alleen de manier van sedatie/narcose. Bij de staande methode geven we de hengst een sedatie via de bloedbaan, waardoor het dier zich minder bewust wordt van zijn omgeving en minder pijnprikkels ervaart. Indien u kiest voor een liggende castratie, gaan we vanuit het gesedeerde paard verder met de narcose. Middels een cocktail brengen we het paard vanuit een staande in een liggende positie. Vervolgens leggen we een infuus aan, waardoor we een continue toegang tot de bloedbaan van de hengst hebben en via welke we ook een onderhoudsdosering narcosemiddel toedienen.

Zowel liggend als staand worden de testikels lokaal verdoofd en vervolgens wordt het operatiegebied grondig gereinigd en ontsmet. Dan volgt de werkelijke castratie: het scrotum wordt geopend door middel van een kleine huidsnede. De testikel wordt nu zichtbaar en de zaadstreng wordt vrijgemaakt om vervolgens gekneusd te worden. Na kneuzing leggen we een hechting op de kneusplaats aan, waardoor de testikel veilig verwijderd kan worden. Vervolgens herhalen we de procedure aan de andere zijde. De huidsnedes worden niet gehecht, maar opengelaten zodat wondvocht eruit kan lopen.

De inmiddels ruin krijgt een antibioticuminjectie en pijnstilling toegediend. Een liggend dier assisteren we tijdens het wakker worden en opstaan. Het paard krijgt boxrust op de eerste dag en mag vanaf dag 2 weer de weide op of de paddock in. Let wel op met veel rollen van het paard in het zand. Op de dag na de ingreep komen we de ruin controleren en nogmaals een antibioticuminjectie geven.

Na de ingreep ontstaat altijd zwelling van het operatiegebied en de koker. Meestal is dit onschuldig en trekt het na enkele dagen weer weg. Beweging en koeling met leidingwater zijn geïndiceerd. Ook is het normaal dat er nog wondvocht uit de wond komt gedurende de eerste week na de operatie. Ook een beetje helder bloedverlies is mogelijk, maar dit mag alleen druppelsgewijs zijn en stopt meestal na enkele uren.

Zoals bij elke ingreep, zijn er ook bij de castratie complicaties mogelijk. De meest voorkomende zijn:

Lees verder

  • Ernstige zwelling van het scrotum en de koker, waardoor uitschachten tijdens het plassen bemoeilijkt wordt. Soms gaat dit gepaard met koorts. Raadpleeg de dierenarts.
  • Koorts zonder overmatige zwelling, neem contact op met de dierenarts.
  • Na 3 weken nog steeds, vaak pussige, uitvloeiing uit de wonden. Kans op een ontsteking van de stomp van de zaadstreng. Raadpleeg de dierenarts wanneer de wonden na 3 weken nog niet droog zijn.

Minder voorkomende complicaties:

  • Veel bloedverlies, meestal direct na castratie. Direct contact opnemen met de dierenarts! Proberen bloeding te stelpen met een doek.
  • Darmdelen die via de opening naar buiten komen. Vaak ook direct optredend na castratie.
  • Liggende castratie: blessures aan ledematen opgelopen tijdens het gaan liggen of opstaan uit de narcose. Contact opnemen met de dierenarts.

Wist u dat 't Leidse Land 24/7 bereikbaar is?

Kan de zorg voor uw dier niet wachten? 071-5416945