Konijnen en knaagdieren

Castratie

Castratie mannelijk konijn (rammelaar)

Redenen om een rammelaar te castreren zijn:

  • Voorkomen van nageslacht
  • Vermindering onderlinge agressie
  • Minder kans op sproeien van urine.

Rammelaars kunnen vanaf 3 maanden leeftijd al vruchtbaar zijn. Castratie kan vanaf het moment dat de testes (ballen) zichtbaar zijn (meestal tussen de 3 en 5 maanden leeftijd). Als u twijfelt of uw konijn al gecastreerd kan worden, kunt u hiervoor een afspraak maken.

Na de castratie kan een rammelaar nog tot een maand vruchtbaar blijven, dus het is te adviseren om konijnen een paar weken apart te houden, indien u geen jonge konijntjes wilt krijgen.

Castratie vrouwelijk konijn (voedster)

Redenen om een voedster te castreren:

  • Voorkomen van nageslacht
  • Vermindering van agressie
  • Voorkomen van baarmoedertumoren en baarmoederontstekingen.

Het is aan te raden om vrouwelijke konijnen te castreren tussen de 6 maanden en 2 jaar leeftijd. Hoe langer er wordt gewacht, des te meer kans op tumoren ontstaan in de baarmoeder. Uit een onderzoek is gebleken dat 60% van de konijnen van 5 jaar of ouder baarmoedertumoren heeft.

Lees verder

Voorzorg
Voorafgaand aan de operatie mogen konijnen gewoon blijven eten (in tegenstelling tot katten en honden). Indien u uw konijn komt brengen voor een operatie, is het dus goed om wat van zijn of haar eigen eten mee te geven.

Nazorg
Ook na de ingreep mogen konijnen direct weer voedsel.  Het is erg belangrijk dat de maag en darmen gestimuleerd blijven.

Rammelaars hebben over het algemeen weinig last van de operatie. Het is goed om ze na de operatie op een handdoek te plaatsen, zodat er geen stro in de wondjes kan komen.

De operatie van voedsters is wat ingrijpender dan van een rammelaar, omdat het bij vrouwtjes om een buikoperatie gaat. Vrouwtjes krijgen altijd pijnstilling mee naar huis. Het is erg belangrijk om goed in de gaten te blijven houden of ze goed zelf eten. De eerste dagen is het soms nodig om ze wat extra voeding te geven met een spuitje.