Konijnen en knaagdieren

Castratie

Castratie mannelijk konijn (rammelaar)

Redenen om een rammelaar te castreren zijn:

 • Voorkomen van nageslacht
 • Vermindering onderlinge agressie
 • Minder kans op sproeien van urine.

Rammelaars kunnen vanaf 3 maanden leeftijd al vruchtbaar zijn. Castratie kan vanaf het moment dat de testes (ballen) zichtbaar zijn (meestal tussen de 3 en 5 maanden leeftijd). Als u twijfelt of uw konijn al gecastreerd kan worden, kunt u hiervoor een afspraak maken.

Na de castratie kan een rammelaar nog tot een maand vruchtbaar blijven, dus het is te adviseren om konijnen een paar weken apart te houden, indien u geen jonge konijntjes wilt krijgen.

Castratie vrouwelijk konijn (voedster)

Redenen om een voedster te castreren:

 • Voorkomen van nageslacht
 • Vermindering van agressie
 • Voorkomen van baarmoedertumoren en baarmoederontstekingen.

Het is aan te raden om vrouwelijke konijnen te castreren tussen de 6 maanden en 2 jaar leeftijd. Hoe langer er wordt gewacht, des te meer kans op tumoren ontstaan in de baarmoeder. Uit een onderzoek is gebleken dat 60% van de konijnen van 5 jaar of ouder baarmoedertumoren heeft.

Lees verder

Voorzorg
Voorafgaand aan de operatie mogen konijnen gewoon blijven eten (in tegenstelling tot katten en honden). Indien u uw konijn komt brengen voor een operatie, is het dus goed om wat van zijn of haar eigen eten mee te geven.

Nazorg
Ook na de ingreep mogen konijnen direct weer voedsel.  Het is erg belangrijk dat de maag en darmen gestimuleerd blijven.

Rammelaars hebben over het algemeen weinig last van de operatie. Het is goed om ze na de operatie op een handdoek te plaatsen, zodat er geen stro in de wondjes kan komen.

De operatie van voedsters is wat ingrijpender dan van een rammelaar, omdat het bij vrouwtjes om een buikoperatie gaat. Vrouwtjes krijgen altijd pijnstilling mee naar huis. Het is erg belangrijk om goed in de gaten te blijven houden of ze goed zelf eten. De eerste dagen is het soms nodig om ze wat extra voeding te geven met een spuitje.

E. cuniculi

Encephalitozoön cuniculi is een parasiet die geregeld voorkomt bij konijnen. De parasiet is zo klein, dat deze niet met het blote oog te zien is. De verspreiding van E. cuniculi gebeurt vooral via urine.

Konijnen kunnen de parasiet bij zich dragen zonder dat ze er last van hebben. Vaak krijgen konijnen deze parasiet al mee van hun moeder.

Op een bepaald moment (soms samenhangend met verlaagde weerstand of stress) kan E. cuniculi voor problemen zorgen. De parasiet nestelt zich vooral ter hoogte van de hersenen en de nieren en zorgt ervoor dat er neurologische - en nierproblemen ontwikkelen.

Lees verder

Symptomen van een E. cuniculi-infectie:

 • scheve kopstand
 • cirkelgang
 • omvallen
 • verlamde poten
 • veel drinken en veel plassen
 • afvallen
 • oogproblemen.

Behandeling:

 • Doden van E. cuniculi met het medicijn Fenbendazole. Ook de hokgenoten moeten meebehandeld worden, omdat deze drager kunnen zijn van de parasiet (zonder dat ze klachten hebben)
 • Ontstekingsremmende medicatie
 • Ondersteuning (o.a. helpen met voeding geven indien nodig, zorgen dat het konijn warm genoeg blijft).

Prognose:

Er zijn konijnen die gelukkig helemaal herstellen na een infectie. Er zijn ook konijnen die wat restverschijnselen overhouden (bijvoorbeeld een scheef kopje), maar die zich hiermee wel goed kunnen redden. Helaas zijn er ook konijnen, die ondanks een behandeling, niet voldoende opknappen.

Gebit

Gebitsproblemen bij konijnen komen vaak voor.

Hoe merk je dat een konijn last heeft van het gebit?

 • Slecht eten
 • Vermageren
 • Natte bek
 • Dunne ontlasting of te kleine keutels
 • Abces in het gebied van de bek.

Indien u twijfelt of uw konijn last heeft van zijn gebit, is het goed om een afspraak te maken. Alleen met een speciale kijker met een lampje, is het mogelijk om goed naar de kiezen te kijken.

Lees verder

Behandeling:
Snijtanden kunnen geslepen of geknipt worden (dit lukt meestal zonder narcose). Aangezien de tanden van konijnen het hele leven door blijven groeien, is het bijna altijd nodig om zo’n behandeling te herhalen na verloop van tijd. Het verwijderen van de snijtanden (onder narcose) is ook mogelijk, om het probleem permanent aan te pakken.

Ook kiezen kunnen voor problemen zorgen; er kunnen haken aanwezig zijn of kiezen kunnen te lang doorgroeien. De behandeling bestaat uit het bijvijlen van de kiezen. Hier is soms narcose voor nodig.

Maden bij het konijn

Helaas zien we elk jaar in de warme zomermaanden een aantal konijnen met maden. Wanneer vliegen eitjes leggen in de vacht van een konijn, komen hier maden uit. Deze maden zorgen voor ernstige wonden. Konijnen kunnen hier zelfs aan overlijden.

Lees verder

Risicofactoren:
Dunne ontlasting die blijft plakken aan de vacht, wonden, vies hok.

Behandeling:
Indien u maden op uw konijn aantreft, bel dan direct de kliniek voor een afspraak, want dit is een spoedgeval. De maden moeten zo snel mogelijk worden verwijderd en in de meeste gevallen heeft uw konijn een ondersteunende behandeling nodig.

Preventie:
Hok goed schoonhouden, goede voeding geven om diarree te voorkomen (hooi dient de hoofdcomponent te zijn), zo nodig diarree verwijderen. Er is ook een spray verkrijgbaar die afwerend werkt tegen vliegen en zo maden helpt te voorkomen. Deze spray heet Nomyiasis® en is verkrijgbaar bij Dierenkliniek ’t Leidse Land.

Vaccinatie

Goed nieuws voor alle konijnen! Er is vanaf het voorjaar van 2020 een veilig vaccin beschikbaar tegen Myxomatose en RHD1 èn RHD2. 

 Uw konijnen zijn met deze éénmalige vaccinatie een heel jaar lang beschermd tegen de ziektes Myxomatose en RHD1 en 2 (= VHD1 en 2). Tot nu toe werden voor deze ziektes twee aparte vaccins gebruikt.

Deze vaccinatie mag ook bij drachtige dieren gegeven worden en kan bij jonge konijnen al vanaf een leeftijd van 5 weken. 

Uw konijn is dus met behulp van slechts één prikje een jaar lang tegen virusziektes beschermd.

U kunt voor de vaccinatie van uw konijn en de jaarlijkse gezondheidscontrole een afspraak maken bij een van onze assistentes. Tijdens deze gezondheidscontrole wordt uw konijn grondig nagekeken en kunnen alle vragen gesteld worden.