Katten

Schildklier

Hyperthyreoïdie: een te snel werkende schildklier bij de kat

De schildklier bij de kat bestaat uit 2 klieren die in de hals aan beide kanten van de luchtpijp liggen.

Lees verder

De belangrijkste taak van de schildklier is het produceren van een hormoon, schildklierhormoon, ook wel T4 genoemd. Dit hormoon regelt de snelheid van de stofwisseling en dus ook de snelheid in vraag en verbruik van voedingsstoffen. Katten hebben bijna altijd een te snel werkende schildklier, met productie van teveel hormoon. Deze hyperfunctie komt het meest voor bij katten ouder dan 10 jaar.

Welke klachten kan een te snel werkende schildklier geven?

  • Vermageren, ondanks een goede/toegenomen eetlust
  • Braken
  • Hyperactiviteit, veel miauwen, rusteloosheid, soms hijgen
  • Op koude plekken liggen
  • Vachtveranderingen: mottige vacht
  • Soms meer drinken
  • Overbelasting van de hartspier, verhoogde bloeddruk, verhoogd risico op nierfalen, verhoogde belasting van de leverfunctie.

 Hoe komen we erachter dat katten een te snel werkende schildklier hebben?

 Vaak is het de combinatie van een aantal factoren; de meeste katten hebben een aantal van bovenstaande klachten. Bovendien is vaak bij klinisch onderzoek door de dierenarts een vergrote schildklier in de hals te voelen.

Vervolgens wordt in overleg met de eigenaar een bloedonderzoek gedaan, waaruit van de snel werkende schildklier wordt vastgesteld. De bloedtest bestaat uit een  lever-nier-glucosetest (om andere ziektes uit te sluiten), aangevuld door een T4-test. Deze testen kunnen wij op de praktijk in Leiderdorp uitvoeren, zodat u meestal dezelfde dag nog een uitslag heeft.

De normale T4-waarde ligt tussen 13-52 nmol/l, waarden hierboven wijzen op hyperfunctie.

 Behandelmogelijkheden

  • Medicijnen: 2 maal daags worden er schildklier remmende medicijnen gegeven; deze behandeling is geschikt voor alle dieren die eenvoudig medicijnen tot zich nemen. Dit is belangrijk want dit moet levenslang gebeuren. Met een bloedonderzoek na 4 weken én na afgesproken momenten controleren we of de medicijnen goed aanslaan en of de dosering goed is ingesteld.
  • Behandeling met radioactief jodium: vooral geschikt voor de wat jongere katten met schildklier problemen en de moeilijke tabletjes slikkende dieren. Aan deze behandelmethode zit een aantal  voor- en nadelen, maar deze behandeling wordt momenteel gezien als de beste behandeling voor de kat. Voor advies over deze methode kunt u bij ons terecht; wij sturen u dan, na overleg, door naar de enige in Nederland gespecialiseerde en geautoriseerde kliniek in Lienden of naar België, Universiteit Gent.
  • Jodiumvrije voeding: speciaal ontwikkelde voeding met minder jodium. Zonder jodium kan de kat geen schildklierhormoon aanmaken. De kat moet het wel levenslang willen eten en er mag echt niks anders gevoerd worden, ook geen snoepjes of muizen van buiten....Verder zijn regelmatige bloedcontroles nodig, want bij onvoldoende resultaat zal een andere therapie gekozen moeten worden.

Tot slot
Een te snel werkende schildklier bij de seniorkat is bijna altijd goed te behandelen. Een gemotiveerde eigenaar is vaak de belangrijkste factor in het slagen van de behandeling. Graag helpen wij u verder op de praktijk om de beste behandeling  voor uw kat te bespreken.