Katten

Nieuwe kitten

Een nieuwe kitten…en nu?

Op 8-9 weken leeftijd is een kitten oud genoeg om vanuit het vertrouwde nest naar een nieuwe eigenaar te gaan. Normaal gesproken heeft de fokker heeft voor u al een aantal keer de kittens ontwormd. Uw kitten zit op het moment dat u hem krijgt in de socialisatie-fase; uw kat maakt deze door tussen 7 en 14 weken leeftijd.

Dit is een heel belangrijke periode in het leven van het kitten. In deze periode maken ze kennis met alles en iedereen en zijn nieuwsgierig en onderzoekend. Voor het opbouwen van de sociale band tussen eigenaar en kitten is het goed om samen te spelen. Vanaf de leeftijd van 12 weken wordt het sociale spel met eigenaar en/of andere katten steeds minder en spelen ze meestal alleen nog met speeltjes.

Lees verder

Eerste bezoek aan de dierenarts

Op 9 weken leeftijd is het tijd voor uw kitten om zijn eerste vaccinatie en ontworming te krijgen. Ook vindt de gezondheidscontrole op dit moment plaats. 

Wij kijken onder andere naar:

 • het gebit
 • de oren (vooral oormijt zie je nog wel eens bij kittens)
 • er wordt naar hart en longen geluisterd
 • de buik wordt nagevoeld en gecontroleerd of er geen navelbreuk aanwezig is
 • de vacht wordt gecontroleerd op parasieten zoals vlooien
 • het gewicht van de kat wordt gemeten
 • de voeding van uw kitten wordt besproken

 De 2e vaccinatie

Op 12 weken leeftijd krijgt uw kitten de 2e vaccinatie. Dit is de laatste vaccinatie die de kitten op jonge leeftijd krijgt. Hier wordt u kitten nogmaals ontwormd en krijgt u ontwormingstabletten mee voor het komende jaar (zie ontwormingsschema).

 Vaccinatieschema

 • 9 weken grote cocktail (katten- en niesziekte)
 • 12 weken weken grote cocktail (katten- en niesziekte)
 • 1 jaar grote cocktail (katten- en niesziekte)
 • vervolgens jaarlijkse vaccinatie (katten- en niesziekte of alleen niesziekte)

Ontwormingsschema

 • 4 weken
 • 6 weken
 • 8 weken
 • vervolgens elke maand tot 6 maanden leeftijd
 • vanaf 6 maanden elk kwartaal ontwormen
   

Chippen

Wij raden aan uw kitten op jonge leeftijd te laten chippen. Er wordt onderhuids een zeer kleine chip ingebracht met een uniek nummer. Dit nummer wordt gekoppeld aan uw adres en telefoonnummer. Als u kat wegloopt en gevonden wordt, wordt deze vaak aangeboden bij een asiel, dierenambulance of dierenarts. Zij kunnen de chip aflezen en binnen 5 minuten zijn uw gegevens bij de hand. Op die manier is uw kat razendsnel terecht en hopelijk ook weer snel bij u!

 Voer

Kittens eten in het begin meerdere keren per dag en als ze ouder worden, wordt de frequentie langzaam lager. Als richtlijn geldt voor het aantal maaltijden per dag voor een kitten:

·         vanaf 8-9 weken leeftijd:            4x daags

·         vanaf 3 maanden leeftijd            3x daags

·         vanaf 6 maanden leeftijd:          2x daags

Wij adviseren om uw kitten kittenvoer te geven. Het is het beste om de eerste dagen het voer te geven dat de fokker aan uw kitten gaf. Gedurende 1 week mengt u het kittenvoer dat u wilt gaan geven met het voer van de fokker, zodat de voerovergang zo geleidelijk mogelijk verloopt. Het mooiste is als u een afbouwschema voor de verhoudingen maakt (eerst 4:1, dan 3:1, vervolgens half-om-half etc.). Als u te snel een voerverandering doorvoert kan er diarree ontstaan. Volgens ons zijn de twee A-merken wat betreft hondenvoer Royal Canin en Hill’s. Droogvoer is voor de kat het beste om te geven, natvoer is in principe niet nodig. Bovendien zorgt droogvoer ervoor dat de er minder tandsteen ontstaat.

 Tanden poetsen

Tandenpoetsen bij de kat vermindert de kans op tandsteen en daardoor ook tandvleesontsteking. Oefen dit poetsen door met een gaasje om uw vinger over de tanden en het tandvlees van de tanden en kiezen te gaan. Het liefst elke dag, maar minimaal twee maal per week. Bij de dierenarts kunt u speciale tandenpoetssetjes en mondwater kopen. Katten hebben een speciale tandpasta en kunnen dus niet met de tandpasta voor mensen de tanden poetsen.

 Vlooien en de bestrijding hiervan

De moederpoes en de kittens kunnen nog wel eens last hebben van vlooien. Soms zijn er vlooien op de kat zonder dat u dit merkt als eigenaar. Als er veel vlooien zijn kan dit zelfs gevaarlijk zijn voor kleine kitten, omdat vlooien bloedzuigen en bloedarmoede hierdoor op kan treden! Wij adviseren daarom om elke maand (ook in de winter) een ontvlooiingspipet in de nek van de kat te doen. Wij hebben goede ervaringen met Vectra. Helaas horen we (te) vaak dat ondanks de behandeling de dieren vlooien houden en ze dus niet worden gedood door het middel. U kunt ons altijd om advies vragen welk middel een goede keuze is.

 Sterilisatie of castratie

Als een poes ouder is dan 6 maanden dan kan ze gesteriliseerd worden. Een poes wordt voor de eerste keer krols tussen de 6 maanden en 1 jaar. U kunt uw kat laten steriliseren ondanks het feit dat ze op dat moment krols is. Op deze manier zorgt u ervoor dat uw kat niet ongewenst drachtig/zwanger wordt.

Wanneer u kat wordt gesteriliseerd, wordt er een klein sneetje in de buik gemaakt en worden de eierstokken verwijderd. De baarmoeder laten we in principe zitten, behalve als blijkt dat deze ontstoken is. Vervolgens wordt het sneetje gehecht (waar onder de huid) en mag de kat ’s middags weer naar huis. Herstel bij katten is vaak verrassend snel en na 2-3 dagen is de kat meestal weer de oude.

Katers kunnen gecastreerd worden vanaf 6-7 maanden leeftijd in de kliniek. Ongecastreerde katers gaan in huis sproeien om hun territorium af te bakenen. Als uw kater eerder begint te sproeien in huis, is de kat reeds in de puberteit en kan hij meteen worden gecastreerd.

 Dierenverzekering

Wij adviseren om uw huisdier te verzekeren. Op deze manier komt u niet voor onaangename verrassingen te staan mocht er onverhoopt iets gebeuren met uw kat. Sommige operaties kunnen erg veel geld kosten en met een verzekering kunt u zich hier tegen indekken. Wij hebben goede ervaringen met Petplan en Proteq. Lees goed de voorwaarden van de verschillende pakketten door, zodat u een keuze maakt die bij u en uw kat past.