Katten

Bloeddruk

Een verhoogde bloeddruk is een veel voorkomend probleem bij de senior kat ( 8+). Vaak merken we in eerste instantie niet veel aan de kat, maar ze kunnen er wel degelijk last hebben. Uiterlijk zien we niet veel veranderingen, maar katten kunnen bijvoorbeeld plotseling blind worden of hebben een bloeding in het oog. Soms lijken ze een hersenbloeding te hebben gehad of hebben ze evenwichtsstoornissen. En vaak zijn ze wat slomer of depressief en trekken ze zich terug. Men vermoedt dat ze wel degelijk hoofdpijn kunnen hebben.

Lees verder

Bij elke hartslag pompt bloed vanuit het hart de slagaders in. Dit gebeurt bij een rustige kat 120-180 keer per minuut (hart of polsslag). De bloedvaten worden bij zo'n hartslag  maximaal opgerekt en deze maximale druk op de slagader noemen wij de systolische druk of de bovendruk. Als deze druk op de bloedvaten te hoog is, kunnen er bloedingen in het lichaam ontstaan, of er ontstaat schade in de organen die de hoge druk te verwerken krijgen.

 De normale systolische bloeddruk bij de kat ligt tussen de 120-160 mmHg, gemeten bij een normale polsslag van maximaal 180 x per minuut.

  • 160-180 mmHg is een licht verhoogde bloeddruk
  • 180-200 mmHg is een matige verhoogde bloeddruk
  • Boven 200 mmHg is een te sterk verhoogde bloeddruk.

Hoe komt een kat aan een te hoge bloeddruk

  • Vaak een onbekende oorzaak
  • Katten die al een slechte nierfunctie hebben, ontwikkelen bovendien sneller een hoge bloeddruk (en die is weer slecht voor de nierfunctie, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat)
  • Katten met een te snel werkende schildklier ontwikkelen vaker een hoge bloeddruk
  • Slechte functie van de bijnier (te hoge productie van aldosteron).

Bloeddrukmeting: hoe doen we dat praktisch?

 Na een eerder consult bij de dierenarts is er een probleem geconstateerd wat verband kan houden met een te hoge bloeddruk; dit kan bijvoorbeeld nierfalen, hartfalen, schildklierproblemen, of blindheid zijn.

 Er wordt een vervolgafspraak gemaakt op een rustiger moment om stress en te hoge bloeddruk bij uw kat te vermijden.

 Uw kat mag vaak in zijn/haar eigen mandje blijven zitten; daarin zijn ze rustiger en meer ontspannen.

 Rond één van beide voorpootjes wordt een cuff gedaan waarin de sensor zit die de bloeddruk meet. De cuff wordt, net zoals bij mensen, opgepompt en langzaam leeggelaten. Dit vinden katten een raar gevoel, maar ze wennen er meestal snel aan. Deze meting herhalen we een aantal keer totdat we een mooie stabiele meting hebben.

 Medicijnen bij te hoge bloeddruk

 Eerst en vooral gaan we waar het mogelijk is, de onderliggende oorzaak behandelen.

De medicijnen die we daarna meegeven, zijn bedoeld om de bloeddruk te verlagen. Helaas, als er eenmaal schade aan het netvlies van het oog is, of als de nieren reeds teveel beschadigd zijn, kunnen we deze met de bloeddrukverlagende medicijnen niet meer volledig herstellen. De medicijnen zijn vooral bedoeld om verdere schade als gevolg van de hoge bloeddruk aan hart, ogen, nieren in de toekomst te beperken. Het is dus van groot belang om er zo snel mogelijk achter te komen of de bloeddruk van uw kat te hoog is. Als uw kat eenmaal medicijnen krijgt, gaan we na 1 week de bloeddruk controleren. De reactie op de medicijnen is per kat nogal verschillend, en soms zijn meerdere controles nodig, maar vaak gaat het meteen goed. Katten met een hoge bloeddruk kunnen nog jaren gelukkig leven als de medicijnen goed gereguleerd zijn en als de onderliggende ziekte(n) controleerbaar zijn!