Hond

Schildklier

De schildklier bij de hond bestaat uit 2 klieren die in de hals aan beide kanten van de luchtpijp liggen.

De belangrijkste taak van de schildklier is het produceren van een hormoon, schildklierhormoon, ook wel T4 genoemd. Dit hormoon regelt de snelheid van de stofwisseling en dus ook de snelheid in vraag en verbruik van voedingsstoffen.

Bij honden komt een te traag werkende schildklier voor; meestal zien we deze ziekte bij honden tussen 2 en 6 jaar en vaker bij Golden Retrievers, Dobermanns, Teckels, Poedels en Boxers.

Welke klachten kan een te traag werkende schildklier bij de hond geven?

  • Trager werkende stofwisseling: sloomheid, vaak slapen, zwaarder worden,  trieste blik
  • Huid: vacht wordt dunner en dof, kaalheid op de flanken, zwarter wordende huid, huidontstekingen, maar geen jeuk
  • Bewegen: stram en stijf.

Hoe komen we erachter dat honden een te traag werkende schildklier hebben?

Het liefst zouden we de hoeveelheid schildklierhormoon in het bloed meten en daar een diagnose aan koppelen. Helaas is het niet zo eenvoudig; ook bij andere ziektes zijn er minder schildklier hormonen in het bloed te vinden. Het meten van een extreem laag T4 is dus geen bewijs voor hypothyreoïdie. We meten ook het TSH (schildklier stimulerend hormoon). Deze waarde is verhoogd bij hypothyreoïdie.

Om een diagnose te stellen moeten aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • Lichamelijke klachten
  • Geen andere ziekteverschijnselen zoals veel drinken, veel plassen of jeuk
  • Sterk verlaagd T4
  • Sterk gestegen TSH
  • Diagnostische beeldvorming (in dit geval een scintigrafie, gemaakt in een specialistische kliniek na doorverwijzing) biedt 100% zekerheid.

Behandelmogelijkheden

Bij een te traag werkende schildklier wordt begonnen met het geven van het schildklierhormoon in de vorm van tabletjes. Deze hormonen moeten levenslang gegeven worden. Herstel begint na ongeveer 2 weken; de hond krijgt weer duidelijk meer energie. Het herstel van de vacht duurt veel langer en in eerste instantie wordt de hond zelfs kaler en kan er jeuk optreden. Volledig herstel is hiervan pas na 3 maanden te verwachten. Het is verstandig om de T4 waarde in het bloed te laten controleren op 1 en 2 maanden na het starten van de medicatie om te kijken of de dosering correct op de hond is afgestemd.

 Tot slot

 Een te traag werkende schildklier bij de hond is bijna altijd goed te behandelen. Een gemotiveerde eigenaar is vaak de belangrijkste factor in het slagen van de behandeling. Graag helpen wij u verder op de praktijk om de beste behandeling  voor uw hond te bespreken.

Nestje

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Lees verder

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.