Hond

Nestje

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Lees verder

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Nieuwe pup

Een nieuwe pup......en nu?

Op 8-9 weken leeftijd is een pup oud genoeg om vanuit het vertrouwde nest naar een nieuwe eigenaar te gaan. Normaal gesproken heeft de fokker voor u al een aantal belangrijke zaken geregeld. Zo moet de eerste vaccinatie op 6 weken leeftijd gegeven worden, moet de pup zijn gechipt (verplicht sinds 1 april 2013) en moet uw pup al meerdere keren ontwormd zijn. Op deze leeftijd zit uw pup in een belangrijk deel van de socialisatie-fase.

Deze fase is een heel belangrijke periode in het leven van de pup. In deze periode maken ze kennis met alles en iedereen en zijn ze nieuwsgierig en onderzoekend. In deze fase moet uw hond met zoveel mogelijk verschillende dieren en mensen in aanraking komen. Omdat uw hond nog niet volledig is gevaccineerd is het verstandig om het contact met alleen goed gevaccineerde honden te hebben. Ook moeten ze leren dat allerlei prikkels zoals lawaai van auto's, fietsen, brommers, apparaten etc. niet eng zijn. Laat de pups gedurende deze periode rustig aan nieuwe dingen wennen. Vooral niet teveel prikkels tegelijk, anders krijgt de pup een overkill aan informatie en kan niet op de juiste manier alles verwerken. Is uw pup juist nieuwsgierig, dan kan de pup rustig op onderzoek uitgaan. Als uw pup nog wat angstig is, kunt u hem/haar in een later stadium de pup opnieuw met de prikkel in aanraking brengen. Na een paar keer zal de hond de prikkel als normaal gaan beschouwen en er niet meer angstig voor zijn.

Eerste bezoek aan de dierenarts

Op 9 weken leeftijd is het tijd voor u pup om zijn ontworming en tweede vaccinatie te krijgen. Voor uw pup is dit al het tweede bezoek aan de dierenarts, maar waarschijnlijk voor u samen de eerste keer. Ook vindt de gezondheidscontrole op dit moment plaats. 

Wij kijken onder andere naar:

 • het gebit
 • de oren
 • er wordt naar hart en longen geluisterd
 • de buik wordt nagevoeld en gecontroleerd of er geen navelbreuk aanwezig is
 • de vacht wordt gecontroleerd op parasieten zoals vlooien
 • het gewicht van de hond wordt bekeken
 • we controleren een eventuele chip
 • we bespreken de voeding van uw pup
 • eventuele erfelijke afwijkingen worden besproken.

 De 3e vaccinatie

Op 12 weken leeftijd krijgt uw pup de 3e vaccinatie. Dit is de laatste cocktail die de pup op jonge leeftijd krijgt. Hier wordt uw pup nogmaals ontwormd en krijgt u ontwormingstabletten mee voor het komende jaar (zie ontwormingsschema).

Ook mag uw pup vanaf 3 maanden tegen rabiës(=hondsdolheid) gevaccineerd worden. Dit is verplicht als u met uw dier naar het buitenland wilt gaan.  

Uw pup is inmiddels in een nieuwe fase van zijn of haar leven aangekomen; de angstfase. De nieuwsgierigheid die in de socialisatiefase gezien wordt is nu vervangen door angst. De pup zal niet meer zo enthousiast zijn, maar juist terughoudend zijn en vluchtgedrag vertonen.

Het herstelvermogen na een vervelende ervaring is lang en in deze fase is de kans dat de pup blijvend bang blijft voor bepaalde dingen groot. De hond moet leren dat alle dingen waarmee hij al ooit geconfronteerd was, nu ook niet gevaarlijk zijn en dat het dus niets nieuws is. Het vervelende van deze fase is dat uw pup weer gedesocialiseerd kan raken als deze het bovenstaande proces niet leert.

Zorg er dus voor dat u uw pup gewoon blijft meenemen, hem niet in zijn angst bevestigd en hem laat wennen aan alle prikkels.

 Ontworming

Het ontwormen van uw hond is van belang voor uw hond, maar ook voor uzelf en de omgeving. Spoelwormen komen bij de hond voor, maar kunnen ook de mens besmetten. Vooral jonge kinderen (< 12 jaar) zijn gevoelig voor een besmetting. Door regelmatig te ontwormen zorgt u ervoor dat de wormen geen kans krijgen!

 Vaccinatieschema

 • 6 weken: Parvo en hondenziekte (puppyvaccinatie)
 • 9 weken: kleine cocktail
 • 12 weken: grote cocktail (hondenziekte, hepatitis, parvo en ziekte van weil)
 • 1 jaar: grote cocktail (hondenziekte, hepatitis, parvo en ziekte van weil)
 • vervolgens elk jaar jaarlijkse vaccinatie (ziekte van weil of grote cocktail)


Ontwormingsschema

 • 2, 4, 6 en 8 weken
 • vervolgens elke maand ontwormen tot 6 maanden leeftijd
 • vanaf 6 maanden leeftijd elke kwartaal ontwormen

Uitlaten en andere honden

Het is belangrijk om uw pup op jonge leeftijd aan andere honden te laten wennen. Het is ook van belang om al op jonge leeftijd (liefst rond 12 weken) met de pup naar een puppycursus te gaan. Uw pup leert dan omgaan met andere honden.

Uw  pup heeft waarschijnlijk heel veel energie en wil graag zo veel mogelijk rennen en spelen. Denk er echter aan dat het een jong dier is en daarmee dus in de groei. Dit houdt in dat hij/zij niet te veel mag lopen om overbelasting te voorkomen.

Als richtlijn kunt u aanhouden dat de pup meerdere keren (5-8) per dag mag worden uitgelaten en dat het aantal minuten per uitlaatbeurt gelijk is aan het aantal levensweken van de pup. Zo mag een pup van 10 weken dus 10 minuten per keer worden uitgelaten.

Wij raden u af om een lange tijd achter elkaar met een pup te lopen. Loop dus zo vaak als u wilt met de pup, maar niet zo lang als u wilt!

 Zindelijk maken

Elke pup geeft signalen vlak voordat hij/zij gaat plassen of poepen. Probeer deze signalen op te vangen en reageer er vervolgens goed op. Meestal is de pup onrustig voordat hij/zij moet plassen of poepen. Loop dan direct met de pup naar buiten.

Zeker de eerste maanden moet u de pup vaak uitlaten. Zorg ervoor dat u hem in ieder geval uitlaat nadat hij/zij gespeeld heeft, nadat hij/zij gegeten heeft. Wanneer de hond buiten zijn behoeften doet, is het goed om hem daarvoor uitgebreid te belonen. Wanneer de pup toch binnen heeft geplast of gepoept is het niet verstandig om hem hiervoor te straffen. U kunt beter de pup oppakken en direct buitenzetten.

Enkele tips: de pup niet 's avonds laat nog laten eten, laat hem/haar desnoods midden in de nacht nog een keertje uitlaten of plaats uw hond eventueel 's nachts en bij uw afwezigheid in een bench. Honden houden er namelijk niet van om hun eigen nest/bench te bevuilen.

 Voer

Pups eten in het begin meerdere keren per dag en als ze ouder worden, wordt de frequentie langzaam lager. Als richtlijn geldt voor het aantal maaltijden per dag voor een pup:

 • vanaf 8-9 weken leeftijd:            4x daags
 • vanaf 3 maanden leeftijd            3x daags
 • vanaf 6 maanden leeftijd:          2x daags

Wij adviseren om uw pup puppyvoer te geven in verband met de groei die ze doormaken. Als u vers vlees voert, zien we regelmatig dat de pup tekorten heeft in de voeding of maag-darmproblemen ontwikkelt. Het is het beste om de eerste dagen het voer te geven dat de fokker aan uw pup gaf. Gedurende 1 week mengt u het puppyvoer dat u wilt gaan geven met het voer van de fokker, zodat de voerovergang zo geleidelijk mogelijk verloopt. Het mooiste is als u een afbouwschema voor de verhoudingen maakt (eerst 4:1, vervolgens half-om-half etc.). Als u te snel een voerverandering doorvoert kan er diarree ontstaan. Voerders waar wij goede ervaringen mee hebben zijn Royal Canin, Calibra en Specific.

 Vlooien en de bestrijding hiervan

De moederhond en de puppies kunnen nog wel eens last hebben van vlooien. Soms zijn er vlooien op de hond zonder dat u dit merkt als eigenaar. Als er veel vlooien zijn kan dit zelfs gevaarlijk zijn voor kleine puppies, omdat vlooien bloedzuigen en bloedarmoede hierdoor op kan treden!. Wij adviseren daarom om elke maand (ook in de winter) een ontvlooiingspipet in de nek van de hond te doen. Wij hebben goede ervaringen met Vectra. Helaas horen we (te) vaak dat ondanks de behandeling de dieren vlooien houden en ze dus niet worden gedood door het middel. U kunt ons altijd om advies vragen welk middel een goede keuze is.

 Tanden poetsen

Tandenpoetsen bij de hond vermindert de kans op tandsteen en daardoor ook tandvleesontsteking. Oefen dit poetsen door met een gaasje om uw vinger over de tanden en het tandvlees van de tanden en kiezen te gaan. Het liefst elke dag, maar minimaal twee maal per week. Bij de dierenarts kunt u speciale tandenpoetssetjes kopen. Honden hebben een speciale tandpasta en kunnen dus niet met de tandpasta voor mensen de tanden poetsen (xylitol is giftig voor de hond).

 Sterilisatie of castratie

Sterilisatie bij teven is enerzijds geadviseerd zodat u dier niet ongewenst drachtig/zwanger wordt, maar er zijn ook belangrijke gezondheidsredenen! Als u uw hond voor de 2e loopsheid steriliseert, is de kans om het ontwikkelen van borstkanker vele malen kleiner.

Een teef wordt voor de 1e keer loops tussen de 6 maanden en 1 jaar. Ons advies is om 3 maanden na de eerste loopsheid uw hond te laten steriliseren. Bij grotere rassen is er bij vroeg-castreren een verhoogde kans op incontinentie.

Reuen kunnen gecastreerd worden vanaf 6 maanden leeftijd in de kliniek. In tegenstelling tot teven zijn er bij reuen geen belangrijke gezondheidsredenen om hem te laten castreren. Wel zijn er gedragsredenen (rijen, dominant gedrag etc) die u kunnen laten besluiten tot castratie. We hebben ook de mogelijkheid om (tijdelijk) een chemische castratie uit te voeren. Dit gebeurt middels een injectie en is na ca. 6 maanden weer uitgewerkt. Zo kunt u gedurende deze periode bekijken of het gedrag veranderd en of dus een ‘echte’ castratie zinvol is.

 Dierenverzekering

Wij adviseren om uw huisdier te verzekeren. Op deze manier komt u niet voor onaangename verrassingen te staan mocht er onverhoopt iets gebeuren met uw hond. Sommige operaties kunnen erg veel geld kosten en met een verzekering kunt u zich hier tegen indekken. Denk hierbij aan een dure knieoperatie, spoedoperaties, wonden etc. Wij hebben goede ervaringen met Petplan, Proteq en OHRA. Lees goed de voorwaarden van de verschillende pakketten door, zodat u een keuze maakt die bij u en uw hond past.