Hond

Nestje

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Lees verder

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Blaasontsteking

Blaasontsteking komt bij de hond regelmatig voor, zowel bij teefjes als bij reutjes. Een blaasontsteking kenmerkt zich door vaak kleine plasjes doen, soms maar enkele druppels of niks. Daar kan ook zichtbaar bloed bij zitten. Een hond kan ook onzindelijk worden en dus in huis plassen, of zelfs urine laten lopen.

Blaasontsteking wordt meestal veroorzaakt door een bacterie. Andere oorzaken kunnen zijn blaasgruis of blaasstenen, poliepen of tumoren. Als je je hond verdenkt van een blaasontsteking willen we graag wat urine van de hond hebben om te kijken of er aanwijzingen voor een ontsteking (eiwit en/of bloed bij de urine, de pH (zuurtegraad)). Ook kijken we altijd onder de microscoop of we blaasgruis zien. Dit zijn kristallen in urine. Er bestaan verschillende soorten kristallen maar de meest voorkomende zijn struviet en calciumoxalaatkristallen. Als deze samenklonteren kunnen ze blaasstenen vormen. Zolang stenen in de blaas zitten, geven ze verschijnselen van een blaasontsteking; steeds aandrang om te plassen. Kleinere steentjes kunnen in de urineleider vastlopen waardoor de hond helemaal niet meer kan plassen omdat er dan een obstructie is. Dit gebeurt vrijwel alleen bij reuen omdat deze een smallere urineleider hebben. Een obstructie is een spoedgeval! De hond kan niet plassen maar de urine blijft wel gevormd worden waardoor de blaas volloopt. Dit geeft weer druk op de nieren en een overvolle blaas kan scheuren.

Bij de eerste keer dat een hond klachten heeft, geven we eigenlijk altijd een kuur antibiotica waar de meeste bacteriën gevoelig voor zijn. Ook krijgen ze een pijnstillende ontstekingsremmer zodat de aandrang om te plassen vermindert. Aan het einde van de kuur willen we altijd graag een controle van de urine om te kijken of de ontsteking helemaal weg is. Komt een blaasontsteking snel terug of verdwijnen de klachten niet of niet voldoende dan adviseren we altijd verder onderzoek te doen. Dit kan bestaan uit een echo en/of een röntgenfoto om stenen/poliepen/tumoren uit te sluiten. Soms willen we ook steriele urine, dit is urine direct uit de blaas geprikt, hebben om een kweek te maken. Dan kijken we of en zo ja welke bacteriën erin zitten en voor welke antibiotica deze gevoelig zijn. Deze urine kweek doen wij zelf op de praktijk en daardoor hebben we heel snel een uitslag. Naast de betreffende bacterie kunnen we dan ook kijken voor welk antibioticum deze bacterie gevoelig is.

Bij blaasgruis adviseren we altijd de hond op een blaasdieet te zetten, dit zorgt ervoor dat het gruis oplost en niet meer gevormd wordt. Let op bij blaasdiëten van de dierenwinkel; deze zijn niet hetzelfde als diëten van de dierenarts. Vaak zien we dat de klachten op een dieet van de winkel na korte of langere tijd weer terugkomen.

Als er sprake is van blaasstenen is eigenlijk de enige therapie deze chirurgisch te verwijderen. Vergruizen zoals bij mensen doen we niet. Omdat je van tevoren niet weet om welke stenen het gaat (struviet- of calciumoxalaatstenen) is een dieet om te proberen de stenen op te lossen geen remedie. Bovendien werkt dit bij oxalaatstenen niet; dit zijn vervelende stenen omdat deze ondanks het strict volgen van een blaasdieet vroeg of laat vaak weer terugkomen.