Hond

Allergie

Allergie is een lastig probleem. Honden kunnen op alles waarmee ze in contact komen allergisch  reageren. Je hebt een acute, allergische reactie bijvoorbeeld op een steek van een wesp. Dit uit zich meestal in zwelling en pijn. Dit is van korte duur en over het algemeen komt het maar eenmalig voor.

Allergie kan zich op verschillende manieren uiten, het ene dier heeft jeuk en huidklachten. Soms is er alleen sprake van een terugkerende oorontsteking of hebben ze regelmatig last van de ogen. Anderen hebben snel last van de maag en/of darmen, wat zich uit in slechte eetlust, braken of diarree.

Bij bepaalde rassen zien we vaker allergieën dan bij andere rassen, dus erfelijkheid speelt zeker een rol.

Je kunt een allergie voor voeding hebben. Het maakt niet uit dat er al jaren lang dezelfde voeding gegeven wordt, een allergie bouw je op dus kan plotseling tot uiting komen. Meestal zien we de eerste klachten tussen de 2-6 jaar, maar uiteraard zijn daar uitzonderingen op. Een voedselallergie wordt veroorzaakt door de eiwitten die in de voeding zitten, dus het diersoort wat erin verwerkt zit. Een glutenallergie wat bij mensen vaak een rol speelt, zien we bij onze huisdieren niet tot nauwelijks.

 De diagnose kan alleen maar gesteld worden door een eliminatiedieet te geven, dat wil zeggen een voeding waar het eiwit die de allergie veroorzaakt, niet in voorkomt. Het beste is zelfs een hypo- of anallergene voeding te geven, de eiwitten zijn hier zodanig in veranderd dat het lichaam ze niet herkent en er dus ook niet op kan reageren. Een eliminatie dieet moet je minimaal 8 weken proberen. Gemiddeld moeten er 3 commerciële voedingen gegeven worden voor we een voedselallergie uit kunnen sluiten. Soms is het zelfs noodzakelijk zelf een dieet te bereiden, het zogenaamde Kronfeld dieet.

 Het kan zijn dat een voeding helemaal geen of onvoldoende verandering van de klachten geeft. Dan moeten we nog een 'atopie' uitsluiten. Dit is een allergie tegen omgevingsfactoren, denk hierbij aan huisstofmijten, bepaalde bomen en grassen of bijvoorbeeld vlooien. Om deze allergie uit te sluiten kunnen we bloed afnemen en dit naar het laboratorium sturen, waar het getest wordt op 24 verschillende allergenen. Helaas geldt dit alleen voor de hond, voor de kat is er geen betrouwbare test.

 Terwijl we aan het uitzoeken zijn waar je huisdier allergisch voor is, is het van belang de huid tot rust te brengen. Ten eerste moet de jeuk gestild worden, dit kan met corticosteroiden (prednison). Dit kan bijwerkingen hebben, op korte termijn veel drinken en plassen en een grotere eetlust. Bij langdurig gebruik kan het de kans op het ontstaan van suikerziekte en de ziekte van Cushing vergroten. Daarom kiezen we liever voor het nieuwe middel Apoquel, wat geen ernstige bijwerkingen kent. Als er ook een ontsteking van de huid is, zetten we het dier vaak op antibiotica tabletten, of in het geval van een oorontsteking; een oorzalf. Ook zijn er verschillende shampoos die we kunnen inzetten om de huid en vacht zo rustig mogelijk te krijgen

Bij een atopie waar we aangetoond hebben waarvoor de hond allergisch is, kunnen we de hond desensibiliseren. Er wordt een hyposensibilisatie therapie aangemaakt door het lab met daarin de allergenen waar de hond allergisch voor is. Deze worden met tussenpozen geïnjecteerd bij de hond met als doel dat deze er steeds minder gevoelig voor wordt.

Nestje

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Lees verder

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.