Hond

Puppy programma

Enkele keren per jaar wordt er door AniCura ’t Leidse Land in Leiderdorp een puppyparty georganiseerd. Op deze avonden komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals:

• Voeding
• Beweging
• Vaccinaties
• Castratie bij de teef en reu
• Parasieten
• Gebitsverzorging

Lees verder

Puppy programma agenda

Onder voorbehoud van eventuele Corona maatregelen, verwachten wij op de volgende data een puppy party te kunnen organiseren:

  • woensdagavond 2 maart 2022
  • woensdagavond 8 juni 2022
  • woensdagavond 14 september 2022
  • woensdagavond 30 november 2022.
Aanmelden

Allergie

Allergie is een lastig probleem. Honden kunnen op alles waarmee ze in contact komen allergisch  reageren. Je hebt een acute, allergische reactie bijvoorbeeld op een steek van een wesp. Dit uit zich meestal in zwelling en pijn. Dit is van korte duur en over het algemeen komt het maar eenmalig voor.

Allergie kan zich op verschillende manieren uiten, het ene dier heeft jeuk en huidklachten. Soms is er alleen sprake van een terugkerende oorontsteking of hebben ze regelmatig last van de ogen. Anderen hebben snel last van de maag en/of darmen, wat zich uit in slechte eetlust, braken of diarree.

Lees verder

Blaasontsteking

Blaasontsteking komt bij de hond regelmatig voor, zowel bij teefjes als bij reutjes. Een blaasontsteking kenmerkt zich door vaak kleine plasjes doen, soms maar enkele druppels of niks. Daar kan ook zichtbaar bloed bij zitten. Een hond kan ook onzindelijk worden en dus in huis plassen, of zelfs urine laten lopen.

Lees verder

Castratie/sterilisatie

Bij ons in de praktijk kunt u uw hond steriel laten maken middels een operatie of medicatie. De voor- en nadelen en de behandelingen zijn verschillend bij de reu en de teef.

Lees verder

Suikerziekte

Diabetes mellitus, oftewel suikerziekte, komt niet alleen bij de mens voor, maar ook bij honden en katten. Bij suikerziekte maakt het lichaam te weinig van het hormoon insuline aan. Insuline zorgt voor de opname van suiker in de lichaamscellen. Als er te weinig of geen insuline wordt aangemaakt, dan blijft er te veel suiker in het bloed zitten en komt er te weinig suiker in de lichaamscellen. Dat geeft allerlei klachten. We hebben dan te maken met Diabetes Mellitus.

Lees verder

Preventieve zorg (parasieten/vlooien/ontwormen)

Vlooien zijn een veel gezien probleem. Bij menig kat en hond op consult worden deze kleine bloedzuigende parasieten gezien. Soms tot grote schrik van de eigenaar en zelfs bij nette maandelijkse behandeling (vaak met een niet goed werkend middel). Sommige middelen die op de markt zijn, werken niet goed meer doordat er resistentie is opgebouwd. Bij de dierenarts zijn de nieuwste en meest effectieve vlooienmiddelen beschikbaar. Naast de hond en de kat kunnen konijnen, fretten en ook de mens gebeten worden door vlooien.

Lees verder

Maag/darmklachten

De belangrijkste oorzaken voor braken en diarree liggen in het maagdarmkanaal zelf: wormen, parasieten, abnormale of verstoorde darmflora, ontstekingen of irritatie door iets verkeerds te eten.

Lees verder

Mobiliteit (artrose/HD/ED)

Gewrichtsproblemen (mobiliteitsproblemen) komen regelmatig voor bij de hond en kat. Artrose is de belangrijkste oorzaak van bewegingsproblemen bij de hond en de oudere kat. Zeker een kwart van de honden krijgt er mee te maken. Katten ouder dan 15 jaar hebben zelfs vrijwel allemaal last van artrose. 

Lees verder

Schildklier

De schildklier bij de hond bestaat uit 2 klieren die in de hals aan beide kanten van de luchtpijp liggen.

De belangrijkste taak van de schildklier is het produceren van een hormoon, schildklierhormoon, ook wel T4 genoemd. Dit hormoon regelt de snelheid van de stofwisseling en dus ook de snelheid in vraag en verbruik van voedingsstoffen.

Lees verder

Nestje

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Lees verder

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Vaccinatie

Tegen een aantal infectieziekten wordt al meerdere jaren zowel bij de hond als de kat succesvol gevaccineerd. Een vaccin stimuleert het lichaam om antilichamen aan te maken tegen de gevaccineerde ziekte. Hierdoor wordt de kans dat uw huisdier ziek wordt, wanneer hij met de echte ziekte in contact komt, een stuk kleiner. Het geeft echter nooit 100% bescherming. Mocht uw huisdier wel besmet raken met de ziekte, dan zal in het algemeen de ziekte minder heftig verlopen.

Lees verder

Nierfalen

De nieren spelen een zeer belangrijke rol in het lichaam. Ze zorgen onder andere voor de regulering van de vochtbalans in het lichaam, ofwel ze geven aan hoeveel een kat of hond moet plassen en dus moet drinken. Verder filteren de nieren het bloed, waardoor afvalstoffen uit het bloed verwijderd worden en uitgescheiden worden in de urine en zodat belangrijke stoffen in de juiste hoeveelheid in het bloed gehouden worden. De nieren hebben een grote reservecapaciteit, waardoor de taken nog goed uitgevoerd kunnen worden als een deel van de nieren beschadigd is. 

Lees verder

Nieuwe pup

Een nieuwe pup......en nu?

Op 8-9 weken leeftijd is een pup oud genoeg om vanuit het vertrouwde nest naar een nieuwe eigenaar te gaan. Normaal gesproken heeft de fokker voor u al een aantal belangrijke zaken geregeld. Zo moet de eerste vaccinatie op 6 weken leeftijd gegeven worden, moet de pup zijn gechipt (verplicht sinds 1 april 2013) en moet uw pup al meerdere keren ontwormd zijn. Op deze leeftijd zit uw pup in een belangrijk deel van de socialisatie-fase.

Lees verder