Algemene informatie

Huisdieren

Algemene informatie

AniCura 't Leidse Land is een goede en volledig uitgeruste dierenkliniek. Om u en uw huisdier zo goed mogelijk van dienst te zijn en wachttijden te beperken, werken wij op afspraak. Wanneer nodig, in overleg met u, kan er verder onderzoek gedaan worden. Soms is hier een vervolgafspraak voor nodig.
Voor het stellen van de juiste diagnose en het toepassen van een passende behandeling hebben we binnen onze kliniek een ruim scala aan diagnostische mogelijkheden. Op deze website staan een aantal van onze diensten uitgelegd. Wilt u meer informatie over één van de onderwerpen: vraag of bel dan gerust voor meer informatie.

Aanschaf richtlijnen

Huisdieren zijn geweldig en vaak kunnen mensen niet wachten om een nieuw huisdier aan te schaffen. Het is echter van belang om voordat u tot aanschaf overgaat u zelf een aantal vragen te stellen.  Op deze manier kunt u achterhalen welk huisdier het beste bij uw situatie past.

Lees verder

Op de website van het Landelijk informaticentrum gezelschapsdieren (LICG) kunt u goede en betrouwbare informatie vinden omtrent het aanschaffen van een nieuwe huisgenoot. Op deze website staan een aantal vragen geformuleerd die u helpen bij een juiste keuze. 

Hiervoor verwijzen wij u graag naar: 
https://www.licg.nl/het-aanschaffen-van-een-huisdier/

AniPlan - abonnement voor preventieve zorg voor hond en kat

AniPlan is een speciaal abonnement voor huisdieren en hun eigenaren. Voor een vast bedrag per maand krijgt uw dier de preventieve zorg die nodig is voor een lang en gezond leven.

Jaarlijks krijgt uw hond of kat alle nodige vaccinaties en wordt u opgeroepen voor een uitgebreide controle-afspraak. Hierbij kijkt de dierenarts onder andere de vacht, huid, oren en tanden van uw huisdier goed na. Ook het hart, de longen en de buik worden gecheckt, wat wel zo prettig is, want eigenaren kunnen dat niet zelf. Daarnaast krijgt u kortingen op bepaalde producten en diensten.

AniPlan folder - kat
AniPlan folder - hond

Lees verder

Waarom kiezen voor AniPlan?
Om meerdere redenen. Ten eerste bent u verzekerd van alle preventieve zorg die uw hond of kat nodig heeft om gezond te blijven. Eventuele problemen kunnen zo al in een vroeg stadium ontdekt worden, waardoor er meer mogelijk is en de (onderzoeks)kosten op de lange termijn lager zijn. Als uw hond of kat altijd gezond en blij lijkt, is dat natuurlijk heel fijn. Het kan er alleen wel voor zorgen dat u vergeet om voor controle langs te gaan bij de dierenarts, waardoor minder zichtbare signalen over het hoofd worden gezien. Honden zijn bijvoorbeeld heel goed in het verbergen van pijn en ongemakken. Met AniPlan heeft u meerdere malen per jaar persoonlijk contact met uw dierenarts, zodat u alert bent op veranderingen in de gezondheid van uw dier. Nog een voordeel: u betaalt de preventieve zorg door middel van twaalf gespreide betalingen, in plaats van alles in één keer.

 Hoe werkt AniPlan?
Met AniPlan krijgt uw dier alle ontwormingsmiddelen en middelen tegen vlooien en teken die het nodig heeft. Daarnaast wordt uw dier regelmatig helemaal nagekeken tijdens een consult. U wordt vanzelf voor deze gezondheidscheck en preventieve middelen opgeroepen, zodat u het niet kunt vergeten. Uit ervaring weten we dat lang niet alle mensen regelmatig ontwormt en ontvlooit. Ook gaat niet ieder dier jaarlijks naar de dierenarts voor controle. Door regelmatige controles kunt u op tijd ziektes en aandoeningen ontdekken en is er vaak veel meer mogelijk om uw hond of kat te helpen dan wanneer de ziekte of aandoening al in een ver stadium is.

Is AniPlan een verzekering?
AniPlan is een abonnement voor preventieve zorg. U betaalt een vast bedrag per jaar en krijgt daarvoor een vastgesteld pakket producten en diensten. U weet daardoor, anders dan bij een verzekering, precies waar u voor betaalt. Maar AniPlan biedt geen dekking als uw dier plotseling ziek wordt of een ongeluk heeft gehad. Wilt u er zeker van zijn dat u nooit voor onvoorziene kosten komt te staan, dan heeft u naast AniPlan dus wel een dierenverzekering nodig. De kosten voor AniPlan worden verspreid over twaalf betalingen per jaar, via een automatische incasso. De eerste betaling vindt plaats in de kliniek.

Meer weten over preventieve zorg voor uw hond of kat via AniPlan? Neem dan contact met ons op.

Chippen

Chippen is niet bij alle dieren verplicht, maar wél heel belangrijk. 

In Nederland is het verplicht om uw hond te laten chippen, maar bij de kat is het nog vrijblijvend.  Het is ons inziens zeer belangrijk om uw huisdier te laten chippen, omdat dit ervoor kan zorgen dat een weggelopen huisdier veel sneller bij u terugkomt. 

Uw huisdier wordt gechipt door middel van een kleine chip ter grootte van een rijstkorrel die onderhuids wordt aangebracht. Op de chip staat een uniek nummer dat wordt gekoppeld aan uw gegevens. Indien uw huisdier bij een dierenarts, dierenasiel of dierenambulance wordt gebracht, kan dit nummer worden uitgelezen en de eigenaar worden gebeld.  In de database van de chip kunt u zelf aangeven welke gegevens zichtbaar zijn. 

Lees verder

Uw huisdier kan bij ons op de praktijk worden gechipt. De chip wordt met een injectienaald onder de huid tussen de schouderbladen aangebracht. De chip kan al worden aangebracht bij het eerste consult dat u bij de dierenarts heeft en zal meteen worden geregistreerd.  Honden zijn vaak al gechipt bij de fokker. 

Registratie
Een chip plaatsen is stap 1, maar een juiste registratie is even zo belangrijk. Op onze klinieken registreren wij direct de chip op de naam van de eigenaar. U ontvangt een e-mail met de gegevens en de mogelijkheden om deze gegens aan te passen. Als u bijvoorbeeld gaat verhuizen of een telefoonnummer wijzigt kunt u de gegevens zelf wijzigen. 
Als u hond bij de fokker is gechipt en geregistreerd is het van belang dat u aan de fokker vraagt om de registratie over te zetten op uw eigen naam.
Let er dus op dat de registratie gegevens up-to-date blijven. 

Wij kunnen uw dier ook chippen tijdens de castratie of sterilisatie met als voordeel dat u dier er niets van voelt als hij/zij gechipt wordt.

Wilt u meer informatie over het chippen of wilt u uw dier bij ons laten chippen? Neem dan contact op met één van onze klinieken. Wij helpen u graag verder.

Chirurgie

In de diergeneeskunde is dit een behandelingsmethode waar we soms niet omheen kunnen en zelfs regelmatig levensreddend is. Binnen onze kliniek hebben we een ruim aanbod aan chirurgische mogelijkheden en ervaring.

Lees verder

In Leiderdorp en de Wetering beschikken we ook over gasnarcose, waardoor we patiënten die meer aandacht met de ademhaling nodig hebben, zoals bepaalde rassen als de Franse en Engelse Bulldog maar ook zieke of kritieke patiënten, tijdens de narcose zuurstof kunnen geven.
Naast de operaties bij aandoeningen en ziektes voeren wij ook preventieve operaties uit. Castratie (in de volksmond ook wel sterilisatie genoemd) van de teef en poes en voedster (vrouwtjes konijn) is hier een goed voorbeeld van. Veel problemen op latere leeftijd kunnen voorkomen worden door deze preventieve operaties. Castratie van katers, reuen en mannelijke konijnen (rammelaars) gebeurt meestal vanwege dominantie gedrag of om voorplanting te voorkomen.

Levensreddend zijn operaties bij verstoppingen in de darmen door bijvoorbeeld een vreemd voorwerp wat opgegeten is. In de blaas kunnen stenen aanwezig zijn en kleine steentjes kunnen vastlopen in de urineleider waardoor de hond of kat niet meer kan plassen. Bij ernstige bloedingen of bijvoorbeeld een maagkanteling moet vaak met spoed worden ingegrepen. Ook voeren we oogoperaties uit, het verwijderen van bulten, verschillende orthopedische operaties, keizersnedes en ooroperaties uit.

Belangrijke informatie voorafgaand aan de operatie

Nuchter: Uw hond of kat mag de avond voor de operatie vanaf 18:00 uur niet meer eten. Drinken mag wel. Konijnen en cavia’s mogen gewoon eten voor narcose en operaties. Voor een kat kan het verstandig zijn om de kat al de avond ervoor binnen te houden omdat hij/zij buiten soms bij kunnen eten.


Bloedonderzoek: Zeker bij oudere patiënten adviseren we om voor narcose de nier- en leverwaarden te controleren. Hiermee kunnen we gedeeltelijk het narcoserisico inschatten en bij afwijkende waarden aangepaste narcose geven. Dit doen we door middel van een bloedonderzoek. Bij voorkeur gebeurt dit de dag voor de operatie, zodat we alle gegevens compleet hebben.


Uitlaten: Laat uw hond voor een eventuele operatie of narcose goed uit. Lege darmen en blaas geven een beter overzicht bij buikoperaties maar het is ook hygiënischer wanneer ze diep slapen.

Bereikbaarheid: Geef voor de operatie een telefoonnummer op waarop u goed bereikbaar bent op de dag van de operatie. Soms willen we iets overleggen tijdens de operatie betreffende de behandeling van uw huisdier. Ook zullen wij u bellen als uw huisdier wakker is en weer naar huis mag.

Nazorg: Het is verstandig om de middag na de narcose zelf thuis te zijn of oppas te regelen. Uw huisdier is onder narcose geweest en niet helemaal zichzelf. Wat extra aandacht kan dus geen kwaad. Ook is het verstandig uw kat nog even binnen te houden.

Hechtingen: in de meeste gevallen is uw dier onderhuids gehecht en ziet u geen hechtingen aan de buitenkant. Het is echter niet te bedoeling dat er veel aan gelikt wordt. Doet uw dier dit wel dan is het verstandig een kraag of een medical petshirt bij ons op te halen. Zitten er wel hechtingen in dan mogen deze na 10 dagen verwijderd worden, tenzij anders met u besproken.

Bij vragen en of problemen kunt u ons 24 uur per dag bereiken. Aarzel zeker niet als u twijfelt de dagen na een operatie. 

Consult aan huis

Naast de afspraken op één van onze praktijken is ook mogelijk om een consult aan huis aan te vragen.  Het nadeel van een consult aan huis is dat we niet zoveel kunnen onderzoeken als op de praktijk. 
Steeds vaker kiezen mensen ervoor om hun dier thuis te laten euthanaseren. Dit is vaak rustiger voor de eigenaar en het dier zelf.

Lees verder

Om een afspraak voor consult aan huis te maken en voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van onze praktijken. 

Let wel: de kosten van een consult aan huis zijn hoger dan een regulier consult op één van onze praktijken.

December preventiewijzer

Veel huisdieren zijn bang voor vuurwerk. De jaarwisseling is voor hen niet prettig. Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan. In de eerste plaats staat de veiligheid voorop en is het belangrijk dat uw huisdier niet door het vuurwerk wordt geraakt. Daarnaast is het mogelijk om de angst te behandelen. In deze december preventiewijzer vindt u informatie om uw huisdier de jaarwisseling zo goed mogelijk door te laten komen.

Diagnostiek

Onze praktijk beschikt over meerdere aanvullende onderzoeken om een diagnose te kunnen stellen.  Hieronder vindt u een greep uit de diagnostische middelen die in onze praktijk mogelijk zijn.

Echografie

Echografisch onderzoek vindt plaats op onze praktijk in Leiden/Merenwijk. Naast röntgenologisch onderzoek is de echografie een vorm van beeldvorming. Waar röntgen voornamelijk een goed beeld geeft van de botten en de longen, kunnen we de echografie juist goed gebruiken om de organen in de buik goed in beeld te brengen. Het meest bekend is natuurlijk het onderzoek of uw hond of kat drachtig is. Dit is zichtbaar vanaf 28 dagen in de dracht. Het is niet altijd nauwkeurig te bepalen hoeveel pups of kittens in de buik zitten. Daar is een röntgenfoto vanaf dag 50 weer geschikter voor. Naast drachtecho’s kunnen we ook naar de blaas kijken, bijvoorbeeld bij hardnekkige blaasklachten. De nieren, de prostaat, de milt, de lever, de baarmoeder en de darmen kunnen we goed zien. Bij twijfel over wat we aantreffen tijdens een echo, kunnen we u altijd doorsturen naar een echospecialist.

Digitale rontgen

Op onze praktijk in Leiderdorp en Roelofarendsveen hebben we de mogelijkheid tot het maken van digitale röntgenfoto’s. Röntgenologie is een vorm van beeldvorming die we vooral gebruiken om problemen met de botten vast te stellen, maar we kunnen ook naar het hart en de longen kijken. In sommige gevallen maken we ook röntgenfoto’s van de buik; we kunnen blaasstenen, het aantal pups of kittens bij een dracht of een verstopping in de darmen vaststellen. De röntgenfoto’s worden altijd gemaakt na onderzoek bij een van onze artsen. Soms is het noodzakelijk dat uw huisdier een roesje (lichte narcose) krijgt om een goede foto te maken. Houd uw huisdier daarom nuchter als u weet dat er foto’s gemaakt moeten worden. Digitale foto’s hebben verschillende voordelen waaronder het digitaal bewerken van de foto zodat foto’s minder vaak opnieuw gemaakt hoeven te worden. De foto’s zijn kwalitatief beter en kunnen sneller ontwikkeld worden. Ook kunnen we ze makkelijk naar de specialist doorsturen als een secundaire beoordeling gewenst is.

Officiele HD/ED foto's

Als u met uw hond wilt gaan fokken is een van de onderzoeken die meestal gedaan moet worden het maken van officiële foto's van de heupen (HD, heupdysplasie) en van de ellebogen (ED, elleboogdysplasie) om afwijkingen aan deze gewrichten uit te sluiten. Een arts binnen onze praktijk is gecertificeerd om deze officiële foto's te maken. Het maken van deze foto's vindt plaats in onze kliniek in Leiderdorp.

Wij maken de foto's en sturen deze ter beoordeling naar de Raad van Beheer. Wij kunnen en mogen hier zelf geen uitspraken over doen.

De foto's moeten van een hoge kwaliteit zijn en mede daardoor vindt het onderzoek altijd plaats onder een roesje. Zorg dus dat uw hond nuchter is. Als het onderzoek klaar is, geven we de hond weer een injectie, zodat hij/zij weer wakker wordt. Als de hond goed wakker is, mag ze weer mee naar huis.

Tegenwoordig is het van belang dat uzelf al een account aanmaakt bij de Raad van Beheer en het emailadres waar u bij de Raad van Beheer staat ingeschreven moet u aan ons doorgeven. Zo kunnen we alles gemakkelijker administratief afhandelen. Op de dag van het onderzoek moet u de stamboom en  de officiële papieren meenemen, dit om de identiteit van het dier vast te kunnen stellen. U krijgt zelf de uitslag van de Raad van Beheer te horen.

Laboratorium

Wanneer een huisdier ziek wordt, is het voor de behandeling van belang om een diagnose te stellen. Soms zijn ziektebeelden zo duidelijk dat dit aan de hand van het lichamelijk onderzoek en uw informatie kan. Vaak echter is verder onderzoek nodig. Een groot deel van deze verdere diagnostiek valt onder bloed- en urine-onderzoek.

 • Bloedonderzoek
  Binnen onze kliniek beschikken we over uitgebreide mogelijkheden voor bloedonderzoek. De belangrijkste bloedwaarden kunnen we zelf bepalen en we hebben de uitslag dan vaak binnen 30 minuten (lever-, nierwaarden, natrium, kalium, schildklierhormoon etc). Dezelfde bloedtesten kunnen gebruikt worden om het narcoserisico (voorafgaand aan de chirurgische ingreep) van dieren in te schatten.

  Voor onderzoeken die minder vaak voorkomen sturen we materiaal op naar het laboratorium van de Universiteit Utrecht (het UVDL) of naar IDEXX. De uitslagen van de opgestuurde onderzoeken laten hierdoor langer op zich wachten en worden vaak telefonisch met u besproken.

 • Urine-onderzoek
  Uit urine is veel informatie te halen. Van de geconcentreerdheid van de urine tot de aanwezigheid van afwijkende cellen en kristallen. Naast de standaard mogelijkheden beschikken we in Leiderdorp ook over urine-apparatuur die de geteste waarden in de urine kan kwantificeren (veel toegevoegde waarde bij nierpatiënten). Hiernaast kunnen we ook bacteriologisch onderzoek op de urine in ons eigen laboratorium uitvoeren. Dit betekent dat we de uitslag sneller hebben en goedkoper aan kunnen bieden dan wanneer we het op moeten sturen. 

 • Faeces onderzoek
  Niet alleen op wormen, maar ook op Giardia kan worden getest, dit is een ééncellige parasiet. Van Giardia is bekend dat deze niet in iedere ontlasting aanwezig hoeft te zijn. Als we dus maar de ontlasting van 1 keer testen, is de trefkans op deze parasiet niet heel groot. We kunnen dan niet met zekerheid zeggen of deze test negatief is. Vandaar dat we adviseren om ontlasting van 3 opeenvolgende dagen op te vangen. Dit maakt de kans dat Giardia gevonden wordt indien aanwezig, veel groter.

 • Microscopisch onderzoek
  Microscopisch onderzoek is van belang bij urineonderzoek. Ook bij huidproblemen (schurft, schimmels) en bij diarree (wormeieren, coccidiën) kan de microscoop ons dichter bij een diagnose brengen.

Euthanasie

Mede dankzij betere voeding en medische mogelijkheden worden onze huisdieren tegenwoordig ouder dan vroeger. Die ouderdom komt vaak wel met gebreken. Iedere huisdiereigenaar wordt vroeg of laat met het einde van het leven van zijn huisdier geconfronteerd. Er komt een moment dat de kansen op herstel of de verwachte vooruitzichten zo slecht zijn dat we over uitzichtloos lijden spreken. Wanneer zo’n situatie is bereikt, kan in overleg met de dierenarts, besloten worden tot euthanasie.

Lees verder

De euthanasie van uw huisdier is een emotioneel en moeilijk moment. Voor het bespreken en/of uitvoeren van een euthanasie spreken we graag af op een rustig tijdstip in de kliniek. Wanneer u daarvoor kiest is het ook mogelijk dat we bij u thuiskomen. Omdat de dierenarts hier meer tijd voor vrij wil maken moet dit altijd vooruit gepland worden.

Wanneer uw huisdier wordt ingeslapen, wordt er eerst een slaapmiddel gegeven. Hiervan ontspant uw huisdier en valt hij in slaap. U hebt dan nog alle tijd om afscheid te nemen. Wanneer uw huisdier diep slaapt, wordt een tweede injectie gegeven waardoor het dier rustig inslaapt; hier merkt het dier niks van.

Na het overlijden zijn er verschillende mogelijkheden: begraven, cremeren of destructie. Voor crematie of begraven werken we samen met dierenbegraafplaats Groenendijk (http://www.dierenbegraafplaats-groenendijk.nl). Voor meer informatie kunt u natuurlijk altijd met een van onze vestigingen of met Groenendijk zelf contact opnemen.

Opname huisdier

Met uw zieke of gewonde dier naar de dierenarts gaan, is al niet leuk, maar wanneer hij of zij dan ook nog moet blijven, wordt het bezoekje nog spannender en vooral minder leuk.

 De opname van een patiënt heeft altijd een goede reden en uw huisdier is bij ons in goede handen. Wij kunnen met ons team uw huisdier de optimale verzorging geven.

 Op elke locatie hebben wij “medium care opnamehokjes”, waarin uw huisdier veilig verzorgd of geobserveerd kan worden. Voor de kortdurende intensive care dieren hebben we op elke locatie de beschikking over warme couveuses en/of een zuurstofkooi.

Lees verder

Naast  de medische verzorging, die voor u en voor ons vanzelfsprekend is, staan wij ook in voor het algehele welzijn van uw huisdier; honden worden regelmatig uitgelaten en vertroeteld. Als ze aan de betere hand zijn, kan er zelfs even gespeeld worden. Als u het fijn vindt, mag er voeding van thuis gegeven worden en anders zorgen wij voor het beste alternatief.

Katten worden geaaid en geknuffeld, mits ze het toelaten. Ze krijgen schone hokjes met eigen kattenbak en indien nodig een heerlijk warmtekussentje om op te liggen. Eigen dekentjes en speeltjes van thuis mogen altijd meegebracht worden.

 De dierenartsen en assistentes doen dagelijks meerdere malen een gezondheidscheck bij de opgenomen dieren en er wordt ook dagelijks met de eigenaar een evaluatie of vervolgplan gemaakt.

Na overleg is het mogelijk om op bezoek te komen; de assistentes zullen samen met u een geschikt tijdstip bepalen. Er zijn echter situaties te bedenken waarin bezoek niet kan of niet zinvol is omdat dieren ook absolute rust nodig hebben om te herstellen. Wij hopen dat u daar begrip voor zult hebben.

 Wij stellen alles in het werk om de kliniekopname voor u en uw huisdier zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Vakantie

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun hond of kat mee op vakantie te nemen. Dit is – wanneer het type vakantie het toelaat – natuurlijk prima, maar er zijn wel enkele zaken waar voor de vakantie aandacht aan besteed moet worden

Vakantie check-list

 • Vaccinatie
 • Europees paspoort
 • Chip
 • Ontworming
 • Preventie ectoparasieten
  • denk daarbij aan o.a. vlooien en teken!

Lees verder

Vaccinatie: Wanneer u de grens overgaat, is het verplicht uw huisdier te enten tegen hondsdolheid (Rabiës-vaccinatie). Deze enting moet voor de meeste EU-landen minimaal 3 weken voor vertrek gegeven worden.

Europees Paspoort: Indien u naar het buitenland gaat met uw huisdier, bent u verplicht een volledig ingevuld Europees paspoort van het dier te hebben (incl. uw naam, adres, gegevens van het huisdier, chipnummer, etc.)

Chip: Dit is verplicht wanneer uw huisdier de grens overgaat. Samen met het Europees paspoort is dit de identificatie van uw huisdier. Vanaf 2 juli 2011 is een leesbare tatoeage in het oor (bij de wat oudere huisdieren) niet meer geldig.

Ontworming: Het is raadzaam uw hond tijdens en na de reis goed te ontwormen. Ons advies is om te ontwormen met Milbemax® tabletten (ook werkzaam tegen de hartworm). Geef deze tabletten op de dag van terugkomst en 3 weken na terugkomst. Wanneer uw vakantie langer is dan 3 weken, elke 3 weken op locatie extra ontwormen.

Ectoparasieten: Teken en zandvliegen in de Zuid-Europese landen kunnen ziektes voor uw huisdier met zich meedragen. Ziektes zoals Leishmania en Ehrlichia  zien we helaas geregeld na een verblijf in het buitenland en kunnen een dodelijke afloop hebben. Goede bescherming tegen ectoparasieten is dus een noodzaak! Ons advies hiervoor is gebruik te maken van de Scalibor® tekenband of Vectra 3D®. De band moet voor optimale bescherming 1 week voor vertrek omgedaan worden.

De invoereisen verschillen per land. Neem daarom bij twijfel of voor uitgebreid en regiogericht advies (incl. landen buiten de EU) contact op met de praktijk of vraag het de assistentes aan de balie. U kunt ook kijken op http://www.ligc.nl/

Verzekeren

Veel mensen onderschatten de kosten van een behandeling bij een dierenarts. De normale consulten, vaccinaties en simpele verrichtingen zijn vaak niet kostbaar, maar als uw dier echt wat mankeert kunnen de kosten op gaan lopen. 
Om die reden sluiten steeds meer mensen een verzekering af voor hun huisdier.

Lees verder

Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden in de diergeneeskundige zorg. Veel technieken die voorheen enkel bij de mens beschikbaar waren, zijn nu ook voor uw huisdier mogelijk. Denk hierbij aan CT-scan, MRI, bestraling, kruisbandoperatie e.d. Helaas brengen deze niet technieken ook hogere kosten met zich mee. Rekeningen bij een specialist van 1000 euro of meer zijn geen uitzondering. 
Steeds vaker willen mensen wel voor een behandeling gaan, maar is het geld niet beschikbaar. Als u zich daar ook zorgen overmaakt, kan een dierenverzekering een uitkomst bieden.  Bij een verzekerd dier betaalt u zelf een klein deel van de behandeling en de verzekering de rest. 

Welke verzekering?
Net als bij de mens zijn er diverse aanbieders van dierenverzekeringen met verschillende polissen. Het is daarom verstandig om een pakket te kiezen dat bij uw portomonnee, wensen én huisdier past.  Hierbij is het belangrijk na te gaan wat er precies wel en niet verzekerd wordt, tot welke leeftijd uw huisdier verzekerd (kan) worden en hoe de declaraties geregeld worden.
Er zijn verschillende vergelijkingswebsites voor dierenverzekeringen die u kunnen helpen bij het maken van de keuze.