Mineralenvoorziening

 

 

Wanneer het voorjaar begint en de pinken en droge koeien naar buiten gaan is de mineraalvoorziening van deze dieren belangrijk. Veel problemen in het najaar staan namelijk in verband met tekorten op dit vlak.

 

Ieder najaar komen wij problemen tegen, met name bij de herfstkalvende pinken en koeien. Een steeds vaker voorkomend probleem is dat deze dieren onvoldoende mineralen tijdens de weideperiode binnen hebben gekregen. De voorraden die opgeslagen zijn in de lever worden vervolgens uitgeput en zo kan een tekort ontstaan. De drachtige pinken zijn hier het gevoeligst voor omdat deze vaak langere tijd geen krachtvoer of mineralen meer gevoerd krijgen. Problemen die gezien worden bij de herfstkalvende pinken en koeien met mineraal tekorten zijn dode en of slappe kalveren, aan de nageboorte blijven staan en verminderde weerstand.

 

Het is dus belangrijk ervoor te zorgen dat deze groepen koeien in de weideperiode voldoende mineralen opnemen. Apart bijvoeren kan, maar de opname is vaak niet voor alle dieren gelijk. Sommige dieren krijgen in de praktijk weinig of zelfs niets binnen. Een goede oplossing is het toedienen van mineralenbolussen voor de weidegang (Ferti Plus voor jongvee en Cow Rocket voor droge koeien). Op deze wijze kunt u de mineralen en spoorelementen voorziening zeker stellen. Na ingeven geven deze bolussen gedurende 4 - 6  maanden lang dagelijks de benodigde dosis mineralen af. Door middel van bloedonderzoek hebben wij als praktijk de werkzaamheid van deze bolussen uitgebreid getest en de resultaten waren goed.

 

Ons advies is dan ook om uw droge koeien en drachtige pinken te voorzien van 2 bolussen net voordat ze de weide in gaan. Dit zorgt voor een betere gezondheid en een optimale vruchtbaarheid. Kies voor opnamezekerheid en gemak!pinken wei