Richtlijnen droogzetten 2014

 

16 december 2013 is er op locatie Pleyn 68 te Hazerswoude Rijndijk door Dierenkliniek 't Leidse Land een presentatie gegeven over de nieuwe droogzet richtlijnen. Voor degene die hier niet bij waren of het graag nog na willen lezen hiernaast de presenatie. Presentatie: Nieuwe droogzetrichtlijnen 2014. In 2015 is een presentatie gegeven betreft de resultaten. Wil je dit nalezen Presentatie: Evaluatie selectief droogzetten.

 

Richtlijnen droogzetters.JPG

Om te zorgen dat koeien tijdens de droogstand voldoende beschermd zijn tegen introductie van ziektekiemen van buitenaf, bevelen wij het gebruik van zogenaamde teat-sealers aan. Een antibioticum houdende droogzetter is in veel gevallen al uitgewerkt tegen het einde van de droogstand, waardoor de uier onbeschermd is tegen infecties van buitenaf.


Teat-sealers kunnen als enkele droogzettherapie, maar ook als zogenaamde dubbel therapie gebruikt worden. In het laatste geval dient u eerst de antibioticum houdende droogzetter toe en vervolgens de teatsealer. In onderstaand instructiefilmpje is te zien hoe u het beste te werk kunt gaan bij het toepassen van de dubbeltherapie. Vooral het verwijderen van lucht uit de tube voorafgaand aan de toediening van de teat-sealer is belangrijk om te zorgen dat de inhoud netjes onderin de speen achter blijft. In het filmpje wordt Orbeseal gebruikt, inmiddels hebben wij ook een alternatief, genaamd Noroseal, beschikbaar.