Vaccinatie paard

 

 

Tegen een aantal infectieziekten wordt al meerdere jaren bij het paard gevaccineerd. Een vaccin stimuleert het lichaam om antilichamen aan te maken tegen de gevaccineerde ziekte. Hierdoor wordt de kans dat uw paard ziek wordt kleiner wanneer hij met de echte ziekte in contact komt. Het geeft echter nooit 100% bescherming. Mocht uw paard wel besmet raken met de ziekte, dan zal in het algemeen de ziekte minder heftig verlopen.


  Paarden naast elkaar

 

 

Ziektes waar het paard tegen geënt kan worden:

Influenza: Het influenzavirus veroorzaakt een voorste luchtweginfectie. Hierbij kunnen koorts, algehele malaise en hoesten als verschijnselen voorkomen. Volwassen paarden sterven zelden aan deze ziekte maar veulens die te weinig antilichamen hebben gekregen via de biest kunnen wel overlijden.

Na de basis vaccinatie ( 2 vaccinaties met 4 tot 6 weken ertussen) dient het dier binnen een jaar weer gehervaccineerd te worden. Neemt u deel aan wedstrijden dan is dit verplicht en u wordt hierop ook gecontroleerd. Er zijn stamboeken die al een 2 jaarlijkse vaccinatie eisen om mee te mogen doen aan wedstrijden. Veulens kunnen pas vanaf 6 maanden leeftijd gevaccineerd worden.

 

Tetanus: Tetanus is een bacteriële infectie die kan ontstaan na diepe steekwonden of wondinfecties. De ziekte wordt veroorzaakt door Clostridium Tetanie en kan een dodelijke afloop hebben voor het paard. Paarden zijn namelijk erg gevoelig voor tetanus. De bacterie is een normale bodembewoner die overal om ons heen te vinden is. Contact met de bacterie is dan ook niet te voorkomen. Preventieve vaccinatie zorgt ervoor dat de bacterie bij contact in wonden sneller en beter aangepakt wordt en zo niet de kans krijgt om problemen te veroorzaken. Wij gebruiken meestal een combinatie vaccin tegen Influenza en Tetanus zodat uw dier tegen beide aandoeningen goed beschermd is. Het vaccinatie schema is hetzelfde als voor influenza.


Rhinopneumonie: Deze ziekte wordt veroorzaakt door een herpes virus en kan 3 soorten klachten geven. Naast de meest voorkomende luchtwegklachten kan het ook abortus of zelfs neurologische problemen geven. Het vaccineren werkt ook niet tegen alle vormen even goed. De luchtwegklachten kunnen redelijk voorkomen worden door 2 keer per jaar te vaccineren. Voor preventie van abortus is echter al 4 keer per jaar een vaccinatie nodig en is dan nog niet volkomen betrouwbaar. Zelfs voor de neurologische vorm lijkt de vaccinatie minder effectief. Het vaccinatie schema start weer met een basisvaccinatie ( 2 maal vaccineren met 4 weken ertussen) en dan elk half jaar herhalen.

   

West Nile virus: dit is een nieuwe virusziekte die wordt overgedragen door muggen. Het komt oorspronkelijk uit Afrika maar wordt al steeds vaker gezien in Europa. De verschijnselen zijn koorts, zwakte, ataxie, verlamming en ook sterfte. Op dit moment advisren wij nog niet hier tegen te vaccineren maar dat kan in de toekomst wellicht veranderen. De basisvaccinatie is 2 maal met 3 weken tussentijd en dan jaarlijks herhalen maar helaas biedt dit vaccin geen 100% bescherming.