Koliek

 

 

Elke paardeneigenaar kent het woord wel. Wat is nu koliek en hoe wordt koliek veroorzaakt?

 


Koliek laat zich het best omschrijven als een aanval van pijn in de buik. Het kan zich o.a. uiten door onrust bij het paard:

 

- schrapen met de voorbenen

- kijken of slaan naar de buik

- willen gaan liggen/rollen

- winden

- niet meer mesten/plassen

                Paard kolie

Koliek is een kramptoestand van de gladde-spieren van de organen in de buik (darmen, urinewegen). De oorzaak is vaak een passagestoornis in die organen. Vaak gaat het om een passage stoornis in de darmen. Meestal wordt die veroorzaakt door een rantsoen-wijziging maar ook zandophoping, een infectie of een darmdraaiing kunnen voorkomen.


Als u vermoedt dat uw paard koliek heeft, is het beste wat u kunt doen met het paard te gaan stappen, desnoods geforceerd. Indien na 20 minuten uw paard niet rustiger wordt moet u bellen, 24 uur per dag zijn wij hiervoor bereikbaar. Wij beschouwen koliek als spoed en zullen ons best doen om zo snel mogelijk bij u te komen.


Wij zullen uw paard onderzoeken en indien nodig behandelen (met pijnstilling, spierontspanners, paraffine, etc.). Indien de behandeling onvoldoende effect heeft of oorzaak van de koliek operatief behandeld moet worden sturen wij u in overleg door naar een gespecialiseerde kliniek in de buurt.