Drachtigheidsbegeleiding met behulp van echo.

 

 

Ook voor drachtigheidsbegeleiding kunt u bij ons terecht. Wij beschikken over 2 mobiele echo-apparaten waarmee merries rectaal aan huis kunnen worden gescand.

 

Indien u graag een veulen wilt fokken met uw merrie is het van belang dat de merrie regelmatig hengstig wordt. Een merrie is normaal 3 tot 5 dagen hengstig, en ze krijgt een eisprong aan het eind van de hengstigheid. Merries worden in het voorjaar gemiddeld elke 3 weken hengstig tot augustus/september. Dit staat mede onder invloed van de daglicht-lengte. In het najaar en in de winter worden merries meestal minder regelmatig hengstig.

 

Aangezien er bij het dekken van merries veel gebruikt gemaakt wordt van kunstmatige inseminatie (KI) is het voor ons van cruciaal belang om het tijdstip van ovulatie goed in te schatten. Het is dan ook verstandig om uw merrie al op de 1e of 2e dag van de hengstigheid te laten scannen. Er wordt dan gekeken naar de activiteit van de eierstokken en met name de grootte van de follikels (uit de grootste follikel springt uiteindelijk het eitje). Tevens wordt de baarmoeder gecontroleerd. Als het tijdstip nog niet te voorspellen is wordt er een vervolgafspraak gemaakt 1 a 2 dagen later.Paard + pony 


Omdat er bij KI gebruik wordt gemaakt van vers sperma moet er op de dag van de dekking voor 9.00 uur gescand worden. Uiteraard is het van belang dat u al een goede hengst heeft uitgekozen voor uw merrie en dat u al contact heeft gehad met de hengstenhouder over de voorwaarden.


Nadat uw merrie gedekt/geinsemineerd is wordt 1 dag later gecontroleerd of ze een eisprong heeft gehad. Zo niet dan wordt ze nogmaals gedekt. Zo ja dan scannen we haar 18 dagen later om te kijken of ze drachtig is. Is de merrie drachtig dan is het verstandig om haar nogmaals te controleren rond 35-40 dagen van de dracht en rond de 90 dagen om te kijken of het vruchtje leeft en of alles in orde is. Is ze echter niet drachtig dan beginnen we gewoon weer opnieuw. De natuur laat zich helaas niet altijd dwingen!