Chip en paspoort

 

 

Chippen is verplicht voor ieder paard (ook pony en ezel) sinds 1 januari 2010. Veulens moeten gechipt worden binnen zes maanden na de geboorte. 


De chip wordt in de hals aangebracht en is een manier van (bllijvende) identificatie van het dier. Zo kan het helpen bij het opsporen van gestolen dieren en maakt het fraude moeilijker. Hiernaast kan het ook helpen bij ziektebestrijding, controle op wedstrijden enz. Net als bij honden en katten is elke chipnummer uniek. Ook bij paarden is een chipscanner nodig om de code af te lezen. Hier voelt het paard niks van.

Het chippen gebeurt door Drs. P. Beurskens en is een onderdeel van de paspoort aanvraag. Voor het aanvragen van een paardenpaspoort is het verplicht sinds 1 januari 2010. Na het chippen wordt het aanvraag formulier ingevuld. Op dit formulier komen de gegevens van de eigenaar en het signalement van het paard evt. aangevuld met stamboek gegevens. Nadat het aanvraag formulier is verwerkt en opgestuurd duurt het meestal nog 3 of 4 weken alvorens u het paspoort krijgt toegestuurd.

Het paspoort kan pas worden aangevraagd nadat het dier gechipt is. Indien u met het paard de openbare weg op gaat (buitenritten, wedstrijden, enz) dient u het paspoort altijd bij u te hebben.Chippen paard (Running horse)