Castratie

 

 

De castraties die wij uitvoeren gebeuren normaal gesproken aan huis, en worden uitgevoerd door onze ervaren dierenartsen. De castratie gebeurt bij het staande paard en verloopt als onderstaand:


Het paard wordt eerst gesedeerd. Als de sedatie goed is ingewerkt wordt de balzak grondig gewassen en gedesinfecteerd. Daarna worden beide testikels lokaal verdoofd. Op de balzak wordt een kleine huidsnede gemaakt en dan wordt de testikel te voorschijn gehaald, de zaadstreng en bloedvaten worden afgeklemd met een kneustang. De zaadstreng is erg dik en kan niet zonder kneuzen goed worden afgebonden. Vandaar dat er een kneustang gebruikt wordt. Na het kneuzen wordt er een hechting aangebracht op de kneusplaats. Hierna kan de testikel veilig worden verwijderd. De huidsnede blijft open en wordt niet gehecht. Vervolgens is de andere kant aan de beurt. Aangezien we op stal castreren en niet in een kliniek (waar veel schoner gewerkt kan worden) kan het zijn dat er wondvocht of ontstekingsvocht ontstaat, maar omdat de huid open blijft kan dat gemakkelijk weg. Wanneer de huid gesloten wordt hoopt dat vocht op en is de kans op complicaties groter.

 

Nabehandeling

Na de castratie krijgt het paard een injectie met antibioticum en de rest van de dag boxrust. Hij mag de eerste 6 uur niets eten in verband met de sedatie. De volgende dag komen we de (inmiddels) ruin controleren. We nemen dan de temperatuur en herhalen de antibioticum- injectie. Verder controleren we de wond en overleggen we hoe het gaat met eten en drinken. Bij erge wondzwelling of moeite met lopen geven we pijnstilling/ontstekingsremmer. Indien alles er goed uit ziet mag hij weer wat gaan bewegen, het werk moet uiteraard wel langzaam opgebouwd worden.

 

Complicaties

Mogelijke complicaties kunnen zijn:

- nabloeden (enkele druppels zijn normaal)

- wondvocht (dit is volledig normaal de eerste week)

- wondzwelling (dit is in mindere mate normaal, bewegen en afspuiten met leidingwater helpen dit te verminderen)

- dikke koker (dit is erge zwelling die uitgezakt is naar de koker, ook hier helpt veel bewegen en afspuiten)

- wondinfectie (de wond stinkt en er komt wat wit/groene pus uit), uiteraard moet u dan contact op nemen.Paard hoofd (981 x 782)