Wormen bij de hond en kat!


 

De meest voorkomende wormsoorten bij de hond en de kat binnen Nederland zijn de spoelworm (Toxocara Canis) en de lintworm (Dipylidium caninum cati). Niet van alle wormen is iets terug te vinden in de ontlasting, dus ook op het oog normale ontlasting kan wormen of wormeieren bevatten.

 

Spoelwormen bij hond en kat:

Het grootste deel van de levenscyclus van de spoelworm speelt zich af in het lichaam van het dier (dunne darm, lever en longen). Het enige wat je van buiten soms ziet is de volwassen spoelworm in het braaksel of ontlasting. Deze wormen zien er uit als spaghettislierten en zijn tot 18cm lang bij de hond en tot 10cm lang bij de kat. De eitjes in de ontlasting zijn niet met het blote oog te zien.

 

Uw huisdier kan zich besmetten door eitjes uit de omgeving te eten (ontlasting van een besmet dier) of door het opeten van een besmet prooidier (kleine knaagdieren). Pups kunnen al besmet raken in de baarmoeder en zowel pups als kittens kunnen besmet raken via de moedermelk (fig. 1). Als laatste zijn de eitjes uit de ontlasting besmettelijk voor de mens, vooral voor kinderen en zwangere vrouwen is dit een groot risico. Uit onderzoek blijkt dat 10% van de Nederlandse bevolking ooit een spoelworminfectie heeft doorgemaakt.

 

Bij volwassen dieren merk je vaak weinig van een spoelworminfectie. Ze vormen echter wel een bron van infectie voor de omgeving. Bij jonge dieren kunnen de gevolgen echter groter zijn. Diarree, hoesten, zwakte, dikke buikjes en afvallen zijn symptomen die vaak gezien worden. Een heftige onbehandelde spoelworminfectie bij een jong dier kan zelfs de dood tot gevolg hebben. Bij de mens maken de larven die uit de eitjes komen een trektocht door het lichaam. Ze kapselen zich in op verschillende plekken in het lichaam met kleine ontstekingsreacties en vage klachten als gevolg.

 


Fig. 1: Levenscyclus spoelworm

Informatie Ontowrmen Toxocara Canis.JPG

Lintwormen bij de hond en de kat:

Ook de lintworm leeft in de dunne darm. De lengte kan verschillen van enkele centimeters tot meer dan een meter. De worm bestaat uit een kop met daarachter een groot aantal kleinere segmenten (proglottiden). Deze segmenten zijn gevuld met eitjes en laten na rijping los. De proglottiden kunnen zelfstandig uit de anus kruipen, en kunnen zichtbaar zijn in de ontlasting en in de haren rond de anus. Wanneer ingedroogd zien ze eruit als rijstekorrels. De lintworm infectie kunt u als eigenaar dus wel thuis vaststellen.

 

De lintworm word via een gastheer opgenomen. Meestal zijn dit besmette vlooien of luizen (fig. 2). Na besmetting kan ontsteking van de darm, braken en diarree het gevolg zijn. Door irritatie van de anus  word soms schuren met het achterwerk over de grond gezien. Bij het opeten van de eitjes of proglottiden kunnen kinderen zichzelf besmetten, de gevolgen hiervan zijn echter minder groot dan bij spoelworminfecties.

 


Fig. 2: Levenscyclus lintworm

Informatie Dipylidium.JPG

  

Waarom is regelmatige ontworming noodzakelijk:

Het is van groot belang voor de hond en de kat maar ook voor de volksgezondheid om uw huisdier zo veel mogelijk wormvrij te houden. Met een frequentere ontworming van pups en kittens en een tweejaarlijkse ontworming van volwassen dieren draagt u gemakkelijk bij aan een goede bescherming van uw huisdier en uw gezin.

 

Het larvale stadia van de spoelworm (stadium na opname en uitkomen van het eitje, fig. 1) is over het algemeen minder gevoelig voor de gebruikte wormmiddelen. Met de ontworming pakt u dus alleen het volwassen stadium van de spoelworm ‘de worm zelf’ aan. Wanneer u nu na ontworming een grote hoeveelheid spoelwormen in de ontlasting ziet zitten, is het aan te raden om na 3-4 weken de ontworming te herhalen. Dit om de larven die dan inmiddels volwassen wormen zijn geworden alsnog te doden.

 

Ontwormingsadvies:

Gebruik een middel wat werkzaam is tegen de te behandelen wormen en waar nog geen resistentie van bekend is. Zo worden bijvoorbeeld niet met alle middelen tegen de lintworm ook de spoelwormen gedood. De middelen die wij op de praktijk adviseren zijn Milbactor en/of Drontal. Beide middelen zijn werkzaam tegen spoel- en lintwormen. Naast deze wormen is Milbactor ook geregistreerd voor hartwormen (een parasiet die in het buitenland van belang is) en Drontal voor haak- en zweepwormen (minder vaak voorkomende wormen).

 

Ook wanneer uw huisdier niet buiten komt is het van belang om uw huisdier regelmatig te ontwormen. Er is namelijk altijd (indirect) contact met de buitenwereld. Bijvoorbeeld door uw straatschoeisel, bezoek, zand en stof met de wind. De besmettelijke eitjes zijn zo klein dat ze niet met het blote oog gezien kunnen worden.

 

Ontwormingsschema (advies van faculteit diergeneeskunde) :

  • Pups     : op 2, 4, 6 en 8 weken, daarna elke maand tot 6 maanden

  • Kittens  : op 4, 6 en 8 weken, daarna elke maand tot 6 maanden
  • Volwassen dieren:  4 keer per jaar
  • Bij aanwezigheid van zwangere vrouwen en kleine kinderen vaker ontwormen (minstens 4 keer per jaar).
  • Teven en poezen voor de dekking 1 keer ontwormen en na de partus nogmaals.

 

Hygiëne :

  • Zandbakken afdekken zodat honden en katten er niet in kunnen

  • Persoonlijke hygiëne na spelen in de zandbak of tuinieren.
  • Regelmatig reinigen kattenbak met kokend water.
  • Regelmatig reinigen van de ligplaatsen van uw huisdier (vloer, mand, kleed)

 

 Voor advies op maat vraag het onze assistentes.

 

 

Bekijk ook ons aanbod aan ontwormingsmiddelen op onze webshop.

DEF-banner-600-x-120.JPG