Wintertips voor uw huisdieren

 

 

Wanneer de winter weer in aantocht is, kleden wij ons extra warm aan om de kou te doorstaan. Wat kunnen we in de koudere dagen doen om het onze huisdieren makkelijker te maken? Hieronder staan enkele tips en punten waar je op moet letten.

 

Honden:

Door het gebruik van centrale verwarming in onze huishoudens krijgen nog maar weinig dieren een echte wintervacht. Over het algemeen is dit geen probleem. Vooral kleinere en slecht/weinig behaarde honden maar ook zieke en oudere honden hebben soms meer moeite met de kou. Bij deze groep kan het verstandig zijn de tijd in de kou te verkorten of om ze zelfs te beschermen met een dekje. Over het algemeen zal een hond die lekker actief is buiten voldoende warm blijven. Pas wel op met een natte vacht, aangezien deze slechter isoleert. Begint uw huisdier te rillen, dan kan dit een teken zijn dat uw hond het te koud heeft.

 

 

Sommige honden gaan graag het ijs op. Dit levert nog wel eens gevaarlijke situaties op voor zowel de hond als de omstanders. Een hond kan niet goed inschatten of het ijs dik genoeg is om op te lopen. En wanneer het ijs gisteren wel dik genoeg was, hoeft dat vandaag niet meer het geval te zijn. Het gevaar is dan ook dat de hond er doorheen zakt. Daarnaast zijn ook de reddingspogingen van mensen niet altijd zonder gevaar. Het is dus beter om uw hond helemaal niet op het ijs te laten, of om hem te laten wachten tot uw toestemming.

Let op dat uw hond niet te veel sneeuw binnen krijgt. Dit geeft regelmatig maag- en darmklachten.

 

                   Hond sneeuw 

Wanneer de wegen glad worden, wordt er gestrooid met pekel. Het zout wat hiervoor gebruikt wordt kan de voetzolen irriteren. Voorkom dit door de ondervoeten preventief in te smeren met bijvoorbeeld vaseline. Thuis kan dit met lauw water weer worden afgespoeld.


 

Katten:

Een kat kan natuurlijk in de winter ook gewoon naar buiten. Zorg er alleen wel voor dat uw kat weer naar binnen kan. Een kattenluik kan hier een goede oplossing voor zijn. Wanneer de kat niet naar binnen kan, zal deze een andere warme plek zoeken. Een veel gekozen plaats is de garage van een van uw buren. Een groot probleem is echter wanneer de kat hier in opgesloten raakt. Een warm motorblok van uw auto is een goed alternatief. Het is dus verstandig om een klop op de motorkap te geven voor het starten van de motor om de kat een kans te geven zichzelf te verplaatsen.

 

Over het algemeen komen katten toch minder buiten met het winterse weer. Dit betekent dat de kat zijn behoefte vaker op de kattenbak zal doen. Verschoon deze dus wat vaker dan in de warmere periodes.

                           

                                

Konijn sneeuw (461 x 423)        

Konijnen:     

Volwassen konijnen kunnen in winterse dagen prima buiten gehouden worden, als ze dit gewend zijn natuurlijk. Ze ontwikkelen net als veel andere dieren een dikke wintervacht. Zorg er wel voor dat de konijnen zich goed in kunnen graven in bijvoorbeeld een extra dikke laag stro en dat het nachthok water- en winddicht is. Meerdere konijnen in 1 verblijf helpen elkaar warm te blijven door dicht tegen elkaar te gaan zitten.

 

Controleer het drinkwater minstens 2 keer per dag en vervang het zodat het niet bevriest. Een waterbak heeft in de winter de voorkeur omdat de drinktuitjes van de drinkflessen sneller bevriezen. Haal uw konijn niet van buiten naar binnen en andersom, omdat konijnen niet goed tegen temperatuurswisselingen kunnen.
 

Cavia's

Cavia's hebben meer belang bij een warme omgeving dan konijnen. De voorkeur is dan ook om deze dieren binnenshuis te houden. Als de Cavia's toch buiten gehouden worden zorg dan dat het hok wind- en waterdicht is. Net als bij konijnen helpt een extra dikke laag stro en het gezelschap van andere Cavia's om ze beter warm te houden.