Vlooien bij de hond en de kat.

 

 

Vlooien zijn een veel gezien probleem in de gemiddelde dierenkliniek. Bij menig kat en hond op consult worden deze kleine bloedzuigende parasieten gezien. Soms tot grote schrik van de eigenaar en zelfs bij nette maandelijkse behandeling (vaak met een niet goed wekend middel). Naast de hond en de kat kunnen konijnen, fretten maar ook de mens gebeten worden door vlooien.

 

Er zijn 2 vlooien die problemen geven, de honden- en de kattenvlo. In de praktijk is het de kattenvlo die het meest gezien wordt (ook bij de hond). Na besmetting en een bloedmaaltijd van uw huisdier legt de vrouwelijke vlo zijn eitjes (tot 50 per dag) en deze komen in uw huis terecht. De eitjes komen uit en de larven leven van schilfers en ontlasting van de volwassen vlo. Na enkele weken verpopt de larve zich, in dit stadium kan de larve tot 1 jaar overleven. Onder invloed van trilligen (wanneer u of uw huisdier langs loopt) ontpopt de volwassen vlo zich en gaat op zoek naar een nieuwe gasheer. Een groot gedeelte van een vlooienleven speelt zich dus niet af op uw huisdier, maar in de kieren en kleden van uw huishouden. Het is dan ook zo dat maar 5% van de vlooienpopulatie zich in de volwassen stadia bevind, oftewel 95% zit in uw huis.

 VLooien piramide


Je vind niet altijd levende volwassen vlooien op uw huisdier, dit wil niet zeggen dat ze niet aanwezig zijn. Soms vind je alleen de vlooienontlasting in de vacht in de vorm van zwarte korreltjes. De meeste huisdieren ervaren heftige jeuk. Bij de kat zien we echter regelmatig dat ze op zicht weinig jeuk hebben. Bij betere controle worden er vaak wel korstjes en kale plekken op bijvoorbeeld de lage rug gevonden.

 

Redenen om de vlooien te bestrijden:

- Jeukklachten: vlooien kunnen veel jeuk en overlast veroorzaken bij uw huisdier. De vlooien bijten voor een bloedmaaltijd en dit ervaart uw huisdier als vervelend. Soms spingt of hapt uw hond of kat alsof ie gebeten wordt.

- Wormen: vlooien zijn tussengastheer voor de lintowrm. Als een hond of kat een besmette vlo opeet (door te likken en happen in de vacht) kan ie zichzelf besmetten met lintwormen. Kinderen kunnen ook op deze manier besmet raken.

- Vlooienallergie: sommige dieren zijn extra gevoelig voor het speeksel van vlooien. Bij deze dieren ontstaat een overdreven reactie op soms maar enkele vlooienbeten. Deze dieren krabben zichzelf helemaal kapot, hier is alleen een vlooienmiddel niet voldoende en moet ook de jeuk en soms de wonden behandeld worden.


Stappenplan voor een effectieve vlooienbestrijding:

- Gebruik een werkzaam middel (ons advies is Vectra)

- 1 keer per maand

- Alle dieren in huis (honden, katten en soms konijnen)

- Voor het juiste gewicht

- Stofzuig uw huis goed en was de kleedjes 

- Bij te heftige infecties behandel ook het huis (indoor spray)


                    

 

 

 

Bekijk ook ons aanbod aan vlooien- en tekenmiddelen op onze webshop.

DEF-banner-600-x-120.JPG