Vaccinatie van konijnen

  

RHD2: nieuw konijnenvirus!

   

Recent zijn vanuit diverse delen van het land en nu ook in onze regio meldingen geweest over acute sterfte onder konijnen. Het gaat hier om wilde en tamme konijnen. Verschillende van deze konijnen zijn onderzocht en uit dit onderzoek blijkt dat de dieren zijn gestorven als gevolg van de konijnenziekte VHD (Viral Haemorrhagic Disease), ook wel Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) genoemd, veroorzaakt door een nieuwe variant, namelijk het RHD2-virus. 

   

Wat is RHD?

 

RHD is een virus dat uit twee varianten bestaat: RHD1 en RHD2. Het virus dat nu door ons land trekt is het RHD2 virus. Beide varianten van RHD kunnen een dodelijke afloop hebben. Bij RHD1 sterft het konijn echter meestal binnen 1 à 2 dagen, terwijl het bij RHD2 gemiddeld 3 tot 5 dagen duurt voordat het konijn overlijdt. Hierdoor heeft het RHD2 virus nog meer tijd om zich te verspreiden.

 

Het virus verspreidt zich door direct contact tussen konijnen maar ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen. Het RHD-virus is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia’s en andere knaagdieren.

   

Symptomen

 

Een geïnfecteerd konijn zal veelal binnen 24 tot 48 uur sterven. Benauwdheid en bloedingen zijn verschijnselen die bij deze konijnen soms gezien worden. Vaak is er echter niets te zien aan konijnen met deze ziekte totdat ze sterven.

   

Vaccineren

 

De reguliere vaccins die beschikbaar zijn in ons land bieden alleen bescherming tegen het RHD1 virus en myxomatose. Ook wanneer uw konijn al is ingeënt loopt het dus risico besmet te raken met de nieuwe variant van het RHD virus.

 

Momenteel wordt het Cunipravac RHD variant® vaccin  geïmporteerd vanuit Spanje. Dit vaccin beschermt het konijn 6 maanden tegen RHD2. 6 weken na de eerste enting, moet dit vaccin geboosterd (herhaald) worden. Konijnen zijn een week na de enting wel al beschermd.

 

Helaas is er door de grote vraag momenteel landelijk een beperkte voorraad vaccins tegen RHD2 beschikbaar. Indien uw konijn niet direct ingeënt kan worden, kunt u op een wachtlijst worden geplaatst. Zodra het vaccin bij ons binnen is, nemen wij contact met u op en maken we een afspraak om uw konijn in te enten. 

   

Verspreiding beperken

 

Hoewel een vaccin dat bescherming biedt tegen RHD2 beschikbaar is, blijft het belangrijk om maatregelen te nemen om besmetting en verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk te voorkomen:

 

  • Ruimtes waar mogelijke besmette konijnen zijn geweest dienen gedesinfecteerd te worden.

  • Voer geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) aan uw konijn.
  • Voorkom direct contact van uw konijn met konijnen uit het wild. Als er wilde konijnen in de buurt voorkomen van uw huis kunt u overwegen om uw konijn (tijdelijk) binnen te huisvesten.
  • Neem geen zieke konijnen uit het wild mee naar huis.
  • Goede (hand) hygiëne is belangrijk. Was uw handen extra goed met water en zeep voor en na het voeren en verzorgen van uw konijn.
  • Pas op met besmetten konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen). Via uw schoeisel kan het virus verspreid worden. Laat uw konijnen in ieder geval niet in contact komen met schoeisel waarmee u over mogelijk besmet terrein heeft gelopen.
  • Aangezien stekende insecten ook een rol kunnen spelen in de verspreiding, kan een goede insectenbestrijding ook bijdragen aan vermindering van het risico.

   

Heeft u nog vragen neem dan gerust contact met ons op.

 
KOnijn gras