Myasis (maden) bij het konijn.

 

 

Heeft u een konijn, dan is het in de zomermaanden extra belangrijk om het hok en het konijn netjes schoon te houden. In deze periode leggen vliegen (de groene vleesvlieg) namelijk vaker hun eitjes in de vacht van uw konijn. Meestal is dit rond de anus, in de ontlasting die hier is blijven plakken of in de natte vacht. De eitjes komen uit en de maden beginnen de onderliggende huid/weefsels van het konijn op te eten, met alle gevolgen van dien. Deze aandoening heet met een moeilijke naam Myasis.

 

Vaak voorkomende klachten:

-         een nat en vies achterwerk

-         stinken

-         bewegende beestjes in de vacht

-         soms zijn er groene vliegen in de omgeving van het  

-         hok aanwezig

-         een sloom en suf konijn

-         een konijn dat niet eet

Sommige klachten kunnen de dagen ervoor al opgemerkt worden.

 

Lucilia Sericata

De groene vleesvlieg (= Lucilia Sericata)

Behandeling:

De behandeling hangt af van de ernst en de schade die aanwezig is. Natuurlijk starten we met het verwijderen van de maden. Het makkelijkst gebeurt dit met een pincet, dit kan een langdurig en precies proces zijn. De wond en de vacht worden gereinigd. Afhankelijk van de grootte en de diepte van de wond worden antibiotica en pijnstillers gegeven.

 

Prognose:

Hierbij geldt over het algemeen, hoe sneller je erbij bent hoe beter de prognose. Hoe groter de maden worden en hoe langer ze aanwezig zijn, des te groter en dieper de wonden zijn. Soms zijn de wonden zo groot of is het konijn er zo slecht aan toe dat euthanasie de diervriendelijkste beslissing is.

 

Preventie:

Zoals eerder genoemd komen de vliegen voornamelijk op de plakpoep rond de billen af. Een groot gedeelte van deze gevallen zullen dan ook voorkomen kunnen worden door de kont schoon te houden.

-         Dagelijks inspectie van het konijn en zijn omgeving op viezigheid.

-         Wanneer de billen vies zijn, deze reinigen met lauw water. Let op: maak de vacht goed droog na                       het wassen.

-         Een te dik konijn kan zichzelf slecht schoonmaken. Overgewicht kan dus voor myasis zorgen.

-         Diarree/afwijkende ontlasting blijft sneller aan de billen plakken, dit ligt soms aan het voer.

-         Er is een nieuw middel op de markt wat de maden en vliegen doodt (dit word preventief gegeven
          net als vlooiendruppels).

 

Veel konijnen krijgen plakpoep en overgewicht door te veel of verkeerde brokken. Als gouden regel houden we aan: maximaal 20 g/kg konijn/dag aangevuld met ongelimiteerd hooi en kleine beetjes groenvoer. Wanneer de ontlasting dan nog steeds blijft plakken kan verandering van brokken helpen.

 

 

Voor meer informatie betreft overgewicht, preventieve behandeling

of de voeding vraag het de assistentes!