Huisdier mee op vakantie ?

 

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun hond/kat mee op vakantie te nemen. Dit is – wanneer het type vakantie het toelaat – natuurlijk prima, maar er zijn wel enkele zaken waar voor de vakantie aandacht aan besteed moet worden

Vakantie checklist:

  • Vaccinatie
  • Europees paspoort
  • Chip
  • Ontworming
  • Preventie ectoparasieten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hond vakantie

                              Fig 1: bedenk of U uw hond een plezier
                                doet door samen op vakantie te gaan.

Vaccinatie: Wanneer u de grens over gaat is het naast de jaarlijkse enting verplicht uw huisdier te enten tegen hondsdolheid (Rabiës-vaccinatie). Deze enting moet voor de meeste EU-landen minimaal 3 weken voor vertrek gegeven worden.

 

Europees Paspoort: Indien u naar het buitenland gaat met uw huisdier bent u verplicht een volledig ingevuld europees paspoort van het dier te hebben (incl. uw naam, adres, gegevens van het huisdier, chipnummer etc.)

 

Chip: Dit is verplicht wanneer uw huisdier de grens over gaat. Samen met het Europees paspoort is dit de identificatie van uw huisdier. Vanaf 2 Juli 2011 is een leesbare tatoeage in het oor (bij de wat oudere huisdieren) niet meer geldig.

 

Ontworming: Het is raadzaam uw hond tijdens en na de reis goed te ontwormen. Ons advies is om te ontwormen  met Milbactor® tabletten (ook werkzaam tegen de hartworm). Geef deze tabletten op de dag van terugkomst en 3 weken na terugkomst. Wanneer uw vakantie langer is dan 3 weken, elke 3 weken op locatie extra ontwormen.

 

Ectoparasieten: Teken en zandvliegen in de Zuid-Europese landen kunnen ziektes voor uw huisdier met zich meedragen. Goede bescherming tegen ectoparasieten is dus een noodzaak. Ons advies hiervoor is gebruik te maken van de Scalibor® tekenband of Vectra 3D®. De band moet voor optimale bescherming 1 week voor vertrek omgedaan worden.

 

 

De invoereisen verschillen per land. Neem daarom bij twijfel of voor uitgebreid en regio gericht advies (incl. landen buiten de EU) contact op met de praktijk of vraag het de assistentes aan de balie. U kunt ook kijken op http://www.ligc.nl/