Vaccinatie

 

 

Tegen een aantal infectieziekten wordt al meerdere jaren zowel bij de hond als de kat succesvol gevaccineerd. Een vaccin stimuleert het lichaam om antilichamen aan te maken tegen de gevaccineerde ziekte. Hierdoor wordt de kans dat uw huisdier ziek wordt, wanneer hij met de echte ziekte in contact komt, een stuk kleiner. Het geeft echter nooit 100% bescherming. Mocht uw huisdier wel besmet raken met de ziekte, dan zal in het algemeen de ziekte minder heftig verlopen.

 

Er wordt veel besproken of we wel of niet moeten vaccineren. Hierop is het antwoord kort en bondig: absoluut wel vaccineren. We komen elk jaar nog enkele honden tegen met de Ziekte van Weil of Parvo met helaas niet altijd een even goede afloop. De honden waar we dit bij aantreffen zijn eigenlijk altijd niet goed gevaccineerde honden (mede uit het buitenland). Bij de kat is vooral niesziekte een ziekte die veel voorkomt. Wanneer dit chronisch wordt, is de kat voor de rest van zijn leven verkouden (chronische snotneus, chronische oogklachten, niezen). Zelfs een binnenkat loopt risico omdat het virus via schoenen en kleding van buiten kan worden meegenomen.


Een puppy wordt opgestart met 3 entingen (vaak 1 bij de fokker op 6 weken leeftijd) en een kitten met 2. Beide met tussenpozen van 3 weken. Na de puppy en kitten entingen is het vervolg jaarlijks. Niet alle entstoffen hoeven jaarlijks herhaald te worden. De benodigde enting kan dus per jaar verschillen.


Een niet onbelangrijk deel van de entingen is de jaarlijkse controle. Bij de enting wordt de hond/kat altijd nagekeken. Op de kliniek wordt naar het hart
geluisterd en het gebit wordt gecontroleerd. Ook het gewichtsverloop is belangrijk. Overgewicht kan sneller aangepakt worden en afvallen op ouderdom sneller opgemerkt en behandeld.

 
Entingen die alleen op indicatie gegeven worden:

Kennelhoest                : belangrijk bij puppies en wanneer de hond naar het pension/show gaat.

Rabiës                         : verplicht wanneer uw huisdier mee de grens over gaat

Bordetella                    : voor sommige kattenpensions verplichtVaccinatie (boxer mondkapje 2)