<

Sterilisatie of castratie poes 


Het onvruchtbaar maken van een poes d.m.v. chirurgisch ingrijpen wordt in de volksmond vaak ‘sterilisatie’ genoemd. Bij sterilisatie worden echter de eileiders alleen onderbroken. De eierstokken blijven zitten en het dier is dus nog hormonaal actief.  Bij de poes wordt bijna altijd gekozen voor het verwijderen van de eierstokken. In feite is castratie het juiste woord voor deze operatie. 

 

Waarom adviseren wij castratie?  

Vanaf een leeftijd van 4-9 maanden wordt een poes geslachtsrijp en wordt ze krols, gemiddeld elke 2-3 weken, van het vroege voorjaar tot het najaar. Tijdens de krolsheid vertoont een poes meestal ander gedrag, ze is aanhaliger en houdt bij het aaien vaak haar achterste in de lucht met de staart opzij , mauwt luider en kan weglopen om een kater op te zoeken.  

Als u geen nestje wilt wordt castratie geadviseerd rond de leeftijd van 6 maanden. Dit voorkomt krolsheden, ongewenste dracht en baarmoederontstekingen. Ook hebben poezen die op jonge leeftijd geholpen zijn een veel kleiner risico op het ontwikkelen van melkkliertumoren.  

Er bestaan ook medicamenteuze behandelingen om de hormonale cyclus te onderdrukken (de zogenaamde poezenpil). Het gebruik hiervan wordt echter afgeraden omdat dit het risico op bijwerkingen juist verhoogt (zoals melkkliertumoren, suikerziekte en baarmoederontsteking). Beter is dus om chirurgisch in te grijpen.  

Een nadeel van castratie is dat poezen wat dikker kunnen worden, de energiebehoefte neemt namelijk flink af. Er wordt daarom geadviseerd uw kat na castratie minder voer te gaan geven, of over te gaan op light voeding. Regelmatig wegen helpt om het gewicht in de gaten te houden.  

 

Hoe gaat de castratie in zijn werk?  

Voor de operatie moet de poes nuchter zijn (d.w.z. vanaf de avond ervoor 18 uur geen eten, drinken mag wel). Eerst wordt een pre-anesthetischonderzoek gedaan, waarbij in elk geval naar het hartje en de longen worden geluisterd. Als alles in orde is geven we een narcose prikje en als ze slaapt wordt een stuk van de buik geschoren, gewassen en steriel gemaakt om haar klaar de maken voor de operatie. Ook worden de oogjes gezalfd om ze te beschermen tegen uitdroging.  

De ingreep zelf houdt in dat er een klein sneetje wordt gemaakt in de buik. Vervolgens worden de eierstokken verwijderd. Bij een afwijkende baarmoeder zal de dierenarts er ook voor kiezen deze ook weg te halen. Daarna wordt de buikwand en ook de (onder)huid gehecht, dit kan met onderhuidse of losse huidhechtingen gedaan worden. Eventuele buitenwaartse hechtingen kunnen worden verwijderd na 10-14 dagen.  

Als ze weer wakker is kan ze mee naar huis, thuis kan ze nog wat suffig zijn van de narcose. Voor de genezing van de wond is het verstandig de poes een aantal dagen binnen te houden. Mocht ze aan de wond willen gaan zitten, kan een kraagje of petshirt worden omgedaan. Dit voorkomt infecties door het likken.