ChirurgieChirurgie is een duur woord voor opereren. In de diergeneeskunde is dit een behandelingsmethode waar we soms niet omheen kunnen en zelfs regelmatig levensreddend is. Binnen onze kliniek hebben we inmiddels een ruim aanbod aan chirurgische mogelijkheden en ervaring.

Naast de operaties bij aandoeningen en ziektes zijn er ook preventieve operaties. Castratie van de teef en poes is hier een goed voorbeeld van. Veel problemen op latere leeftijd kunnen voorkomen worden door deze preventieve operaties. Lees hierover meer informatie onder het kopje castratie of klik hier.Wat is van belang voor de operatie:

Chirurgie (Sick cat2)

Nuchter: Uw hond of kat mag de avond voor de operatie vanaf 18:00 uur niet meer eten. Drinken mag wel. Konijnen en cavia’s moeten gewoon eten voor narcose en operaties. Voor een kat kan het verstandig zijn om de kat al de avond ervoor binnen te houden omdat hij/zij buiten soms bij kunnen eten.


Bloedonderzoek: Zeker bij oudere patiënten is het verstandig om voor narcose de nier- en leverwaarden te controleren. Hiermee kunnen we gedeeltelijk het narcoserisico inschatten en bij afwijkende waarden aangepaste narcose geven.


Uitlaten:
Laat uw hond voor een eventuele operatie of narcose goed uit. Lege darmen en blaas geven een beter overzicht bij buikoperaties maar het is ook hygiënischer wanneer ze diep slapen.


Ontvlooien/Ontwormen:
Behandel uw dier voor de operatie tegen vlooien en wormen. Vlooien in het operatieveld komt de hygiene niet ten goede.

Bereikbaarheid:
Geef voor de operatie een juist en bereikbaar telefoonnummer op. Soms willen we iets overleggen betreffende de behandeling van uw huisdier.


Nazorg: Het is verstandig om de middag na de narcose zelf thuis te zijn of oppas te regelen. Uw huisdier is onder narcose geweest en niet helemaal zichzelf. Wat extra aandacht kan dus geen kwaad.