Sterilisatie/Castratie van de vrouwelijke hond

 

 

In de volksmond heet het onvruchtbaar maken van mannelijke dieren castratie en dat van vrouwelijke dieren sterilisatie. Sterilisatie is echter een verkeerd gebruikte term. Sterilisatie is het doorknippen van de eileider/zaadstreng (voornamelijk humaan toegepast) en hierbij blijft dus de testikel of eierstok in het lichaam. Het doel van de operatie (lees verderop in het stuk) is echter vaak juist die eierstokken of testikels te verwijderen. Zowel bij  mannelijke als vrouwelijke dieren is de juiste benaming van deze operatie dus castratie.

 

Waarom castreren van teefjes?


De belangrijkste reden voor de eigenaar is het niet meer loops of zwanger kunnen worden van de hond. Er zijn echter meer, misschien zelfs wel veel belangrijker, redenen om deze  ingreep toe te passen. Hieronder een korte opsomming van de belangrijkste voordelen.

 

Geen loopsheid meer:

Gemiddeld wordt een teef twee keer per jaar loops. Deze loopsheid duurt dan ongeveer 3 weken. In een deel van deze periode is de hond aantrekkelijker voor reuen en komen de reuen dus naar de teef toe. Een bijkomend probleem is dat sommige teefjes op zoek gaan naar de reuen en dus kunnen weglopen tijdens de loopsheid.

Door het verwijderen van de eierstokken haal je het hormonen-producerend deel van het vrouwelijk geslachtsorgaan weg. Het gevolg hiervan is dat de hond niet meer loops wordt.


Ongewenste zwangerschap:

De loopsheid van de teef is de periode dat zij gedekt kan worden en dus vruchtbaar is. Wanneer de teef niet meer loops wordt kan zij dus niet meer zwanger worden.


Castratie berner puppies (1148 x 589) (1147 x 478)
  

 

 

Melkkliertumoren:

De kans op ontwikkeling van kwaadaardige melkkliertumoren op latere leeftijd neemt toe naarmate de hond vaker loops is geweest. Tegenwoordig wordt daarom geadviseerd uw hond op jonge leeftijd te castreren. Naast het risico van de kwaadaardige tumoren zelf is ook de leeftijd waarop het ontstaat een extra risico (meestal op oudere leeftijd, met dus een groter narcoserisico).


Castratie Melkkliertumor  Links: grote melkkliertumor in een van de
  achterste melkklierpakketten.Baarmoederontsteking:

Een baarmoederontsteking ontwikkelt zich nagenoeg altijd a.g.v. hormonale veranderingen in de baarmoeder. Wanneer de hond niet meer loops wordt, is de kans op baarmoederontsteking dus zo goed als nihil. Voor de baarmoederontsteking geldt eigenlijk hetzelfde als voor de melkkliertumoren: dat de honden meestal wat ouder zijn bij ontstaan van dit probleem. De risico’s en complicaties zijn in deze fase dan ook groter dan bij het preventief castreren (zie foto’s).


Castratie Pyo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


  Een sterk verdikte
  en ontstoken baarmoeder vol pus.


Suikerziekte:

Niet gecastreerde teven produceren een hormoon dat er uiteindelijk voor kan zorgen dat de hond ongevoelig wordt voor (lichaamseigen)insuline. Dit kan leiden tot suikerziekte.

Schijnzwanger:

6 tot 8 weken na elke loopsheid kan een hond, die niet gedekt is, schijnzwanger worden. Tijdens de schijnzwangerschap kan de hond wat slomer en narriger zijn, ze gaan slechter eten en soms slepen ze handdoeken en knuffels naar hun mand. Ook kan de teef opgezette melkklieren krijgen en gaat soms zelfs melk geven. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Zo niet dan kunnen we dit proces wat versnellen door het geven van medicatie.Nadelen van castratie

 

Helaas zijn er niet alleen maar voordelen aan castratie verbonden. Hieronder bespreken we de enkele, soms voorkomende, nadelen van castratie bij de teef.

 

Urine incontinentie

Dit is een risico dat met name een rol speelt bij de grotere hondenrassen. De spier van de blaashalswand staat bij de teef mede onder invloed van vrouwelijke hormonen (oestrogenen). Wanneer we de eierstokken wegnemen (en dus ook oestrogeen), kan die spier een deel van zijn werking verliezen. Dit kan leiden tot urine-incontinentie. Deze aandoening is vaak goed te behandelen met medicatie.

 

Gewicht

Door het wegvallen van de hormonen na de castratie wordt de energie die wordt opgenomen met het voer sneller omgezet in vet, de hond wordt dus gemakkelijker dik. Echter: ieder pondje gaat door het mondje. De oplossing is dus eenvoudig: wat minder eten geven of wisselen naar calorie-armer voer en een beetje extra beweging!

 

Vacht

De verandering van de vacht is per ras verschillend. Over het algemeen zien we de meeste verandering bij de langharige honden. De vacht wordt soms wat krulleriger en pluiziger.

Uw hond zelf zal hier echter weinig tot geen last van hebben.

 

Gedrag

Door het wegvallen van de vrouwelijke hormonen kan een teef wat dominanter gedrag gaan vertonen. In de meeste gevallen levert dit geen problemen op. Als u voor de castratie twijfelt over het gedrag van uw hond, overleg dat dan even met de dierenarts.


De Prikpil

Veel mensen denken dat de prikpil een goed alternatief is, echter deze methode van anticonceptie brengt meer nadelen met zich mee dan voordelen. Hoewel de prikpil er in principe voor zorgt dat de hond niet meer drachtig en loops kan worden, is de zekerheid hierop niet 100%. Daarnaast wordt de kans op baarmoederontsteking, melkkliertumoren en suikerziekte op latere leeftijd nog groter.

 

 

 

Conclusie:Castratie bul terrier pup

Laat  uw  vrouwelijke  hond castreren  op jonge  leeftijd.

Het beste tijdstip is  2 -3   maanden  na  de  1e loopsheid.

Maakt u zich  zorgen over een van de genoemde risico’s

of  heeft  u  nog  verdere  vragen, neem  dan  contact  op

met een van onze medewerkers.